kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Pastaa mustatorvisienipestolla

Pastaa mustatorvisienipestolla

Luontoäiti hemmotteli eilisellä metsäkävelyllä ja tarjoili meille korillisen mustatorvisieniä, ihan tuosta noin vain! Tai no ei se kori nyt ihan tuosta noin vain täynnä ollut. Vähän nöyrää metsässä pyllistelyä siinä kaivattiin. Ensimmäiset sienet bongattua sieniä alkoi kyllä löytyä todella paljon lisää. Kotona tuli sitten vielä sienikirjaa tavailtua ja tämä herkku todellakin kasvaa etelä-suomessa usein isoina esiintyminä. Syy tarttua sienikirjaan oli se, että edellisestä kohtaamisesta tämän sienen kanssa on useampi vuosi ja halusin varmistaa ettei herkulla ole jotain toista, myrkyllistä serkkua johon sen voisi sotkea. Ja ei niitä löytynyt. Se selvisi, että tämä on erinomainen kolmen tähden ruokasieni, joka usein kuivataan, koska sen maku voimistuu kuivatessa.

Sitten alkoikin korvien välin rassailu, että mitäs herkkua näistä sienistä voisi tehdä. Piirakat, keitot ja risotot, jotka ensin tulivat mieleen, eivät oikein sytyttäneet. Nettiä selaamalla löysin mielenkiintoiselta kuulloisen ohjeen: torvisienipesto. Resepti oli Siskot Kokkaa ruokablogissa, mutta totuuden nimissä en muista siinä olleita aineita, koska silmäilin sen vain todella pikaisesti läpi. Minulle riitti uusi ajatus siitä, mitä torvisienistä voisi laittaa ja loput syntyi sitten fiiliksellä ja puutarhasta löytyvien yrttien mukaan. Pestosta tuli lempeän pähkinäistä ja herkullista ja aion ehdottomasti tehdä tätä toistekin.

Torvisienipesto:

Kourallinen paahdettuja manteleita
Paistinpannullinen tuoreita torvisieniä
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
Kourallinen persiljaa
Kourallinen basilikaa
Hieman ruohosipulia
50 g parmesaania
Suolaa, mustapippuria, hunajaa, loraus limen mehua ja oliiviöljyä

torvisienipesto-9997.jpg

Paahda mantelit kuivalla pannulla ja kaada leikkuulaudalle jäähtymään. Lisää pannulle torvisienet ja haihduta niistä ylimääräinen neste. Tähän meni vain muutama minuutti, mutta yllättävän paljon sienistä kuitenkin nestettä irtosi. Laita blenderiin sienet, yrtit, raastettu parmesan juusto, mausteet ja öljy sekä mantelit. Manteleita rouhin veitsellä vähän pienemmäksi, koska tein peston sauvasekoittimella ja se tahtoo toisinaan vähän hannailla pähkinöiden pilkkomisessa. Aja seos tasaiseksi. Keitä pasta, sekoita pestoa valmiiseen pastaan, raasta päälle vielä hieman parmesania ja koristele tuoreilla yrteillä.

torvisienipesto-0010.jpg
Helppo kotitekoinen jäätelö

Helppo kotitekoinen jäätelö

Ragu alla Örskär

Ragu alla Örskär