kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Riistakäristystä, artisokkapyreetä, paistettuja kanttarelleja ja puolukkahilloa

Riistakäristystä, artisokkapyreetä, paistettuja kanttarelleja ja puolukkahilloa

Teki mieli jotain syksyistä. Mieleen juolahti pitkään haudutettu riistakäristys. Kävi ilmi, että mies ei ollut mieleistä riistakäristystä vielä eläissään syönyt. The game was on, otin tehtäväkseni yrittää muuttaa tätä kovin vääristynyttä maailman kuvaa. Riistakäristyshän on mitä mainioin syysruoka! 

riistakaristys ruokaglogi wirneessä

Riistakäristys

500 g riistakäristys pakastetta
100 g pekonia
1 punasipuli pilkottuna
2 hienonettua valkosipulin kynttä
2 dl tummaa olutta
Voita paistamiseen
Suolaa, mustapippuria ja katajanmarjoja maustamiseen

Paista jäinen käristysliha voissa noin 3-4 eri erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla paiston aikana ja jätä sivuun johonkin kulhoon odottamaan. Laita pannuun pilkottu pekoni ja punasipuli ja kypsennä kunnes pekoni on hieman saanut väriä ja sipulit hieman kypsentyneet. Lisää valkosipuli, kaada pannuun paistetut käristyslihat ja olut sekä katajanmarjat. Jätä porisemaan matalalla lämmöllä ainakin tunnin ajaksi. Voit tarvittaessa lisätä olutta tai vettä nesteeksi, jos käristys meinaa kuivua. Valmis käristys on mielestäni oikeanlainen silloin, kun siinä on vielä hieman nestettä ja kosteutta, mutta käristys ei kuitenkaan enää ui siinä.  

Puutarhan artisokkasadosta syntyi käristyksen seuraksi artisokkaperunapyreetä. Koska perunamuusi tai pyreetkään eivät miehen ruokasuosikkeihin kuulu - näitä muussattuja ruokia ehtii kuulemma syödä sitten kun leegot ei enää muuhun kykene - oli ruokatarjoilu suorastaan vaarallinen. Näin sitä kovaa vauhtia keski-ikäistyvä ja keskiluokkaistuva täti-ihminen hankkii jännitystä elämään. Annoksen kruununa ja mahdollisena viimeisenä naulana omaan arkkuun oli itsekeiteltyä puolukkahilloa, joka ei myöskään ole miehen mieleen. Turvalisäkkeenä oli paistettuja kanttarelleja. 

artisokkapyree ruokablogi wirneessä

Artisokkapyree

4-6 reilun kokoista artisokkaa
2 perunaa
1 salottisipuli pilkottuna
1 dl ruokakermaa
Voita, suolaa ja mustapippuria sekä hieman parmesan juustoa

Kuori ja pilko perunat ja artisokat. Artisokat tahtoo olla vähän työläitä ja hitaita kuoria, kun ovat niin vänkyröitä ja moneen suuntaan muhkuraisia. Keksin leikellä ensin kiekoiksi, jotka sitten kuorin reunoilta. Tiedä oliko sitten oikeasti helpompi kuoria näin mutta tuntui ainakin siltä. Laita kattilan pohjalle voita ja kuullota hetki sipulia ja pilkottuja artisokkia ja perunoita. Älä kuitenkaan ruskista. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta kypsäksi kannen alla. Soseuta ja mausta vielä lopuksi ripauksella parmesania. 

Puolukkahillo

4 dl puolukoita
3/4 dl hillosokeria
Hieman vettä

Laita kattilaan puolukat ja hieman vettä. Kuumena, lisää hillosokeri ja keitä matalalla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Jäähdytä hetki ja purkita puhtaaseen, lämmitettyyn lasipurkkiin.  

Ja mitä mieltä mies sitten ruuasta oli. Söi hiljaa. Ei juuri puhunut, suomalainen kun on. Totesi sitten että hyväähän tämä on. Haki lisää. Kun otti pyreetä ja hilloakin totetisin, että mission accomplished – tehtävä suoritettu! 

riistakäristys
Värikäs kanttarellirisotto ja paistetut sienet

Värikäs kanttarellirisotto ja paistetut sienet

Helppo kotitekoinen jäätelö

Helppo kotitekoinen jäätelö