kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto

Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto

Puutarhan punajuurisato alkaa valitettavasti olla jo pian syöty. Muutama viikonloppu takaperin kaivelin ylös viimeisiä pieneksi jääneitä punajuuria ja inspiroiduin tekemään niistä risottoa. Punajuuririsotto homejuustolla tai vuohenjuustolla kruunattuna on täydellistä syysruokaa: sesongissa, tuhtia ja lämmittävää. Käytin hyödyksi myös punajuuren naatit, tai oikeammin nuorimmat lehdet ja varret. Koska lisäsin risottoon myös porkkanaa päätin kutsua herkkua juuresrisotoksi. 

punajuuri_risotto_ruokablogi-0242.jpg

Juuresrisotto

3 pientä punajuurta naatteineen raastettuna
1 porkkana raastettuna
1 punasipuli hienonnettuna
3 hoikkaa varsisellerin vartta hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 punaista mietoa chiliä
2 1/2 dl risotto riisiä
70 g sinihomejuustoa
1 dl pecorinoa raastettuna
60 g voita
Persiljaa, oreganoa ja ruohosipulia
Suolaa, mustapippuria. balsamico rossoa

punajuuri_risotto_ruokablogi-0252.jpg

Tämä risotto tuli tehtyä ehkä hieman vähemmällä pieteetillä mitä noin normaalisti mutta mutkat suoraksi vetämälläkin saa ihan hyvää risottoa. Tein siis näin. Laitoin kattilaan vettä kiehumaan. Raastoin porkkanan ja punajuuren ja hienonsin punajuuren naatit ja sipulin sekä valkosipulin ja chilin. Laitoin pannuun ensin juuresraasteen muutamaksi minuutiksi voihin kypsymään. Punajuurta risottoa tai borssi keittoa varten kuullottaessa tapaan lisätä sekaan lirauksen etikkaa tai puna-tai valkoviinietikkaa. Muistelen jostain lukeneeni, että tämä auttaa pitämään punajuuren värin kirkkaana eikä se ikään kuin liukene valmistettavaan ruokaan. Mene ja tiedä.  Kun juuresraaste on hetken kypsynyt lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja chili, punajuurennaatit ja pilkottu varsiselleri ja jatka kuullottamista hetki. Suolaa ja pippuroi. Lisää riisit ja kuullota kunnes ovat lasisen kuultavia. Lisää viini mikäli käytät sitä. Minä en käyttänyt, koska juuresraaste oli jo saanut etikkakylvyn. Sitten aloin lisäillä kiehuvaa vettä kauhallinen kerrallaan risottoon. En käyttänyt rison nesteenä kasvis tai lihalientä, koska makuaineita oli mielestäni tarpeeksi jo risottopohjassa. Valmisliemikuutioista tulee myös ominainen makunsa risottoon, joka peittää hienojen kasvisten makua. Riisin kypsyttyä noin 5 minuuttia lisäsin homejuuston ja jatkoin nesteen lisäilyä kunnes riisi oli halutussa kypsyydessä. Kaiken kaikkiaan keittämiseen meni noin 15 min. Lisää lopuksi risottoon voi ja raastettu pecorino voimakkaasti sekoittaen. Myös parmesan juusto käy, mutta pecorino tuo hieman erilaisen makuvivahteen ja toimii lampaanmaitojuustona kivasti punajuuren kanssa. Mausta lopuksi hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Anna levätä hetki ennen tarjoilua. 

Paistoimme risoton seuraksi myös sieniä, koska luontoäiti on ollut niiden suhteen kovin antelias tänä syksynä. 

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa

Crostinit

Crostinit