kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Mutakakku | Mudcake

Mutakakku | Mudcake

Mutakakku on klassisen suklaakakun kosteampi isoveli. Kosteus kakkuun tulee lyhyeksi jäävästä paistoajasta. Tarkemmin ajatellen kakkuhan on oikeastaan nerokas. Usein taikina maistuu minusta paremmalle kuin valmis kakku, joten tässä kakussa tätä neronleimausta pääsee maistelemaan. Toiseksi lyhyt paistoaika takaa sen, että herkkuun voi upottaa kakkuhaarukkansa melko nopeasti. 

Mutakakku kuullostaa paljon rumemmalta sanalta korviini kuin mudcake vaikka samasta asiasta onkin kyse. Sana mud assosioituu mielessäni tummaan, kosteaan ja valuvaan, tuntuen suussani pehmeältä niinkuin tämä jälkiruokaherkku. Muta taas on sanana paljon kovempi ja karheampi ja toisaalta mieleen nousee ämpärin ja pikkulapion kanssa lapsena leikityt leikit, jolloin tuli tehtyä vähän toisenlaisia mutakakkuja. 

Mutakakku_ruokablogi-0430.jpg

Mutakakun paistaminen on taitolaji, jossa allekirjoittaneella on vielä parantamisen varaa.  Kakku on uskallettava ottaa tarpeeksi ajoissa uunista, jos mielii kostean valuvaa kakkua. Tein kakun Maku.fi reseptillä hieman muokaten, mutta paistoajan suhteen olisin voinut olla uskollisempi. Maku.fi ohjeisti paistamaan kakkua 15-20 minuuttia 200 asteessa kakkua tarkkaillen, uunin tehoista ja halutusta kypsyydestä ja koostumuksesta riippuen. Oma kakkuni oli 20 minuutin jälkeen niin tutiseva, etten uskaltanut vielä ottaa uunista ja annoin olla lähes 30 min. Lopputulos: kakku oli ihanan valuvaa ainoastaan keskeltä, reunoilta kakku oli jo ehtinyt kypsyä läpi. Vähemmän olisi ollut tässäkin tapauksessa enemmän. 

Johtuneeko kakun makeudesta mutta chiliäkin olisi voinut lisätä. Sekoitin chilin voi-suklaa seokseen ja sitä maistaessa olin tyytyväinen mietoon poltteeseen. Valmiissa kakussa chili ei enää maistunut, joten senkin suhteen ensi kerralla rohkeammin. Vaikka parantamisen varaa siis kakkusuoritukseen jäi niin mutakakku oli suussa sulavan maukasta. Pakkohan sen oli olla kun resepti alkaa 200 grammalla suklaata ja toisella mokomalla voita. 

Mutakakku_ruokablogi-0344.jpg

Mutakakku
200g tummaa suklaata
200 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
4 kananmunaa
1/2 tl suolaa
Pieni chili hienonnettuna

Sulata voi ja suklaa kattilassa ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Mausta seos suolalla ja hienonnetulla chilillä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää varovaisesti sekoittaen voi-suklaaseos ja lopuksi vähän kerrallaan lisäillen vehnäjauho-leivinjauheseos. Alkuperäinen ohje suositteli siivilöimään jauhot mutta minusta se on aina ollut liian vaivalloista ja turhaa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Vaihtoehtoisesti voit vuorata kakkuvuoan leivinpaperilla kuten itse tein ja säästyä pään raapimiselta sikäli mikäli voitelu ja jauhotus eivät onnistuneet täydellisesti. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä hetki vuoassa. Mikäli haluat, että kakku jäähtyy nopeammin ja lakkaa samalla kypsymästä, nosta valmis kakku välittömästi uunista otettaessa ulos vuoasta. 

Pihlajanmarjakastike

1 litra pihlajanmarjoja
2-3 dl vettä
noin 2 1/2 dl hillosokeria

Mutakakku_ruokablogi-0347.jpg

Oikeastaan pitäisi kai kutsua tätä lämpimäksi pihlajanmarjakastikkeeksi tai kylmänä hyytelöksi. Lämpimänä purkitettaessa kastike oli paksun juoksevaa mutta asettui sitten kylmetessään kirpsakaksi hyytelöksi. Ja näin se valmistui:

Mene metsään ja haali sieltä pussillinen pihlajanmarjoja. Nuorissa puissa tuntui olevan komeimmat ja pulskimmat marjat ja tertut olivat myös vähän harvempia, paremmin hengittäviä ja puhtaampia. Jätä pikkulinnuillekin talvisyötävää ja palaa keittiöön. Riivi marjat tertuista, poista huonokuntoiset marjat ja huuhtele. Laita kattilaan marjat ja muutama desi vettä. Keitä noin 15-20 minuuttia kunnes marjoista on irronnut neste ja suurin osa väristä. Siivilöi pihlajanmarjamehu puhtaaseen kattilaan ja puristele vielä siivilässä olevat marjat kaiken nesteen talteen saamiseksi. Lisäsin tässä vaiheessa hieman vettä, koska nestettä oli niin vähän. Lisää hillosokeri ja kiehuta. Jos haluat kirkasta kastiketta/hyydykettä, kuori alkuun pinnalle syntyvä vaahto. Kiehuta matalalla lämmöllä 15-20 minuttia. Anna jäähtyä hetki ja purkita kuumennettuun lasipurkkiin. 

Mutakakku_ruokablogi-0376.jpg
Maailman paras sienipiiras

Maailman paras sienipiiras

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa