kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Crostinit

Crostinit

Rakastan italialaista keittiötä, joka vähistä ja yksinkertaisista raaka-aineista saa loihdittua unohtumattomia makuelämyksiä. Crostinit ovat pieniä, paahdettuja leipäviipaleita, joita päällystetään erilaisin herkuin. Yksinkertaisimmillaan vain öljyllä ja ripauksella suolaa, tai tomaatilla ja basilikalla kuten tässä tai maksapateella kuten Toscanan alueella tehdään. Oikeastaan päällysteiden suhteen on vain oma mielikuvitus rajana. Nämä pienet leipäset ovat myös mainio tapa päästä eroon vanhasta, hieman kuivahtaneesta leivästä, joka toimii jopa paremmin kuin ihan tuore. Wikipedia tietää Crostinien juontavan juurensa keskiajalle, jolloin astiat eivät vielä olleet niin yleisiä ja maalaiset söivät ateriansa suoraan leipäviipaleiden päältä. Crostinit ovat maistuvia alkupaloina tai kevyenä lounaana salaatin kanssa.

Vielä jotain kielestä, jota tule ikään kuin vahingossa opittua ruokailun varjolla. Crostino yksikössä tarkoittaa paahdettua leipäpalasta, josta siis crostini on monikko muoto. Sana crostinit on oikeastaan tupla monikko ja kielioppipoliisit sekä puritaanit varmaan kivittävät sen käytöstä. Niin kuin sana bootsit, jossa on englannin ja suomen monikot peräkkäin. Se joka aina puhuu korrektia kieltä heittäköön ensimmäisen kiven. 

Crostini_ruokablogi-0367.jpg

Tomaatti-basilikasalaatti

Terttu kirsikkatomaatteja
Nippu basilikaa
Hunajaa

Kuutioi tomaatit ja hienonna sekaan nippu basilikaa. Mikäli tomaatit ovat kovin hapokkaita kuten suomessa tahtovat toisinaan olla, lisää mausteeksi hieman hunajaa. 

Valkosipuli-chiliöljy

4 ruokalusikkaa hyvää oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
Pätkä tuoretta chiliä hienonnettuna
Suolaa ja mustapippuria

Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sekaan valkosipuli ja chili. Varo polttamasta valkosipulia. Heti kun valkosipuli alkaa kiehua voi kattilan nostaa hellalta. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla. 

Paahda leivät. Valuta niille hieman mausteöljyä. Nostele leiville sitten muutama lusikallinen tomaattibasilika salaattia. Mausta vielä pienellä määrällä mausteöljyä. 

Crostini_ruokablogi-0370.jpg
Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto

Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto

Kanttarelli-kesäkurpitsapiiras

Kanttarelli-kesäkurpitsapiiras