kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa

Ossobuco ja kerrankin maistuvaa polentaa

Jälleen kerran tuli harrastettua italialaista keittiötä. Tällä kertaa Pohjois-Italiasta, ilmeisesti Lombardian maakunnasta lähtöisin olevaa Ossobucoa eli pitkään hautunutta lihapataa. Osso tarkoittaa luuta ja buco reikää, savolaisittain tein siis reikäluuta. Ruoka valmistetaan yleisesti potkakiekoista, niistä reikäisistä. Tarkan markan emäntänä ruokakaupassa silmiin osui -30% laputetut häränhännät. Arvelin, että sopisivat oikein hyvin tähän hauduteltavaan lihapataan enkä ihan väärässä ollut. Häränhännässä oli sopivasti rasvaisuutta ja pitkään uunissa hautunut tomaattikastike on aina pieni pala taivasta maan päällä. Ossobuco on täydellistä kylmän sään ruokaa, joka valmistuu hitaasti, mutta palkitsee odottajansa. 

Ossobuco

3 häränhäntä palaa tai potkakiekkoa, 1 per ruokailija
Voita
2-3 ruokalusikallista vehnäjauhoja
2 porkkanaa pilkottuna
2-3 hoikkaa varsisellerin vartta tai 1 iso
2 shalotti sipulia hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 1/2 dl punaviiniä
1 purkki tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
Suolaa, mustapippuria, hunajaa
2 laakerin lehteä
2-3 oksaa timjamia
Nippu tuoretta persiljaa hakattuna

Ossobucco_ruokablogi-0302.jpg

Tee näin. Ota pannu ja laita siihen voita. Paista häränhännät tai potkakiekot pinnalta ruskeiksi pannulla, mausta hyvin suolalla ja pippurilla, pyörittele kauttaaltaan vehnäjauhoissa, paista vielä hetki ja laita uunipataan. Lisää pannuun voita ja pilkotut kasvikset ja sipulit ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan. Mausta myös kasvikset suolalla ja pippurilla, lisää viini ja anna kiehataa hetki niin että alkoholi hieman haihtuu. Kaada kasvikset uunipataan. Kaada pannulle nyt tomaattimurska, mausta myös se suolalla, pippurilla ja hunajalla. Kuumenna kiehuvaksi, kaada pataan. Laita viimeiseksi pataan yrtit. Paista uunissa 175 asteessa ensin tunti, tiputa sitten lämpötila 150 ja paista vielä 1,5 tuntia. 

Ossobucoa tarjotaan kotiseudullaan Milanossa usein sahramirisoton kanssa. Tämän ossobucon seuraksi päädyimme tekemään polentaa, joka hämmästyksekseni oli ensimmäistä kertaa hyvän makuista! Hyvä mies ja miehen keittotaidot. Valehtelematta en edes Italiassa asuessa saanut hyvää polentaa. Ne kerrat kun sitä söin, oli se kumman mautonta maissipuuroa tai mautonta grillattua maissikakkua ja täten mielestäni turhaa lautasen täytettä. Koska vielä omaan naurettavan tavan pahoittaa huonosta ruuasta mieleni, aloinkin vältellä tätä ruokaa. First world problems. Samaan hengenvetoon on lisättävä, että kovin vähästä en ruuan takia mieltäni pahoita. Minua kun on siunattu niin tolkuttoman hyvällä ruokahalulla. Harva ruoka ei maistu, mutta pitkään polenta oli sellainen. Nyt aion antaa sille uuden mahdollisuuden. 

Polenta 

(Kahdelle hengelle)
n. 4 dl maitoa tai kasvislientä
n. 1 dl polentaa (maissijauho käy)
2 rkl voita
0,5 dl parmesan-raastetta
1 tl suolaa

Kuumenna maito lähes kiehuvaksi. Lisää jauho vähitellen samalla koko ajan sekoittaen.
Jatka sekoittamista miedolla lämmöllä, kunnes seos paksunee. Keitä miedolla lämmöllä vielä  ainakin 30 minuuttia, jotta Polentasta tulee maukasta ja pehmeää. Lisää vettä tai maitoa, jos Polenta menee liian paksuksi. Lisää voi ennen tarjoilua ja sekoita.

Paistetut, jauhotetut hännät odottamassa uuniin menoa. 

Paistetut, jauhotetut hännät odottamassa uuniin menoa. 

Ossobucco_ruokablogi-0325.jpg
Mutakakku | Mudcake

Mutakakku | Mudcake

Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto

Sinihomejuustolla maustettu juuresrisotto