kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

Kotona paistettu leipä on ihanaa. Siitä leviää niin vastustamaton tuoksu. Kun tuoreen, lämpimän leivän päälle sipaisee reilusti voita niin mitä muuta ihminen sillä hetkellä kaipaa. 

Saaristolaisleivässä minua viehättää niin sen tekemisen helppous kuin valmiin leivän makeus. Saaristolaisleipä myös vain paranee vanhetessa ja säilyy pitkään hyvänä. Voipaperiin ja leivinliinaan kääriminen sekä jääkaappisäilytys pidentävät aikaa entisestään. Niksi jonka olen oppinut äidiltäni. 

Itse leivän tekeminen on vain asioiden sekoittelua, odotusta ja vielä vähän odotusta. Ohje tähän leipään löytyi kotikokit.net sivustolla. Jos piimää ei löydy jääkaapissa ei kannata vaipua epätoivoon. Usein piimän puuttuessa korvaamme sen turkkilaisella jugurtilla, maidolla ja vedellä. Jos haluat hemmotella itseäsi ja lähimmäisiäsi maltaisen maukkaalla leivällä, tee näin:

Saaristolaisleipä

1 litra piimää
1 paketti tuorehiivaa
3 dl siirappia
3 dl olut maltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä 
10 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi leipien voiteluun

1 1/2 dl vettä 
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä tai käyttämäsi neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita. Lisää suola ja siirappi ja sekoita. Lisää loput kuivat aineet puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. Voitele 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin ja kohota 1,5 tuntia liinan alle peiteltynä. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia. Voitele leipiä muutaman kerran viimeisen puolen tunnin paiston aikana siirappi vedellä. 

Leipä kohoaa vielä uunissa, jätä vuo'at hiukan vajaiksi. Paiston loppuvaiheessa leipää sivellään siirappi-vesi seoksella.

Leipä kohoaa vielä uunissa, jätä vuo'at hiukan vajaiksi. Paiston loppuvaiheessa leipää sivellään siirappi-vesi seoksella.

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Tulinen ja kermainen kurpitsakeitto

Tulinen ja kermainen kurpitsakeitto