kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Huomaan että syksyisin ruokavalioni kääntyy lihaisempaan suuntaa ja kaipaan myös enemmän lämmintä mausteisuutta ruokiini. Uskon, että keho luontaisesti kertoo tarpeistaan, jos vaan muistamme kuunnella, mitä se meiltä vaatii. Lihaisa ja mausteinen ruoka lämmittää kohti kylmeneviä säitä mennessä ja mausteilla on myös terveyttä tukevaa vaikutusta. Eikös mummojen viisaus ollut nukkua valkosipulit villasukissa? Lääketieteen esi-isänä pidetty Hippocrates lienee ollut oikeassa ajatuksellaan: "Olkoon ruoka lääkkeenne ja lääke ruokanne." Noin vapaasti suomennettuna. Let the food be thy medicine and medicine thy food. Paitsi eihän se Hippocrates lontoota puhunut. Millä sanoin sitten ajatuksensa ilmaisikaan, yhdyn siihen.

Näistä itämaisista lihapullista et siis ainoastaan nauti maun vuoksi vaan myös immuunijärjestelmäsi kumartaa sinulle. Valkosipulia, kurkumaa, kanelia, chiliä, minttua, timjamia ja oreganoa on käytetty perinteisessä lääkinnässä meillä ja muissa kulttuureissa maailman sivu.  Helli siis itseäsi hyvällä ruualla ja syö itsesi terveeksi näillä mausteisen lämpimillä lihapullilla.

Lihapullat:

1/2 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 mieto chili hienonnettuna
Muutama oksa minttua
Muutama oksa persiljaa
400 g karitsan jauhelihaa
1 tl juustokuminaa
2 tl kurkumaa
1 kananmuna
Suolaa ja mustapippuria sekä voita paistamiseen

lammaspyörykät-0129.jpg

Sekoita kerma korppujauhoihin ja lisää mausteet ja jätä turpoamaan. Hienonna sipulit ja chili sekä tuoreet yrtit ja sekoita korppujauhoseokseen. Lisää jauheliha ja viimeiseksi kananmuna. Sekoita ja jätä maustumaan mielellään hetkeksi, jos tähän on aikaa. Teen toisinaan lihapullataikinan jo aamulla maustumaan illan ruokailua varten. Mielestäni näin maut pääsevät syvenemään ja toisaalta illalla nälkäisenä on vähemmän hommaa tehtävänä.

Pyörittele valmiista taikinasta haluamasi kokoisia pullia. Paista pullat pienessä määrässä voita, 3-4 erässä pinnalta ruskeiksi muutaman minuutin ajan pyöritellen. Jauhelihaa ei tarvitse kypsentää, koska pullat menevät kypsymään uuniin tomaattikastikkeeseen. Reseptiä voisi myös varmaan oikoa ja pyöritellä pullat uunivuokaan tomaattikastikkeeseen ja kypsentää ne uunissa. Paistamalla pulliin saa kuitenkin enemmän makua, koska voi, rapean paistopinnat ja hyvän värin. Sikäli mikäli nämä ominaisuuden enää tomaattikastikkeessa hauduttelun jälkeen erottuvat. Niin tai näin, lado lihapullat uunivuokaan.

Tomaattikastike:

500 g paseerattua tomaattia
1/2 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 kanelitanko
1 laakerin lehti
balsamicoa, fariinisokeria, suolaa ja mustapippuria
2-3 oksaa timjamia
2-3 oksaa oreganoa

Kun paistinpannu vapautuu lihapullien paistosta lisää siihen pilkottu sipuli. Kuullota hetki, lisää valkosipuli. Kääntele hetki ja lisää sitten loraus balsamicoa ja anna sen kiehahtaa. Lisää paseerattu tomaatti sekä suola,mustapippuri ja fariinisokeri, kanelitanko ja yrtit. Keitä hetki ja kaada lihapullien päälle uunivuokaan. Paista lihapullia uunissa 200 asteessa 40-60 minuuttia. Tee tällä välin salaatti, siivoa keittiö, keitä haluamasi lisäke, esim. spagetti valmiiksi ja avaa viinipullo. Nosta höyryävä uunivuoka pöytään ja nauti.
 

lammaspyörykät-0149.jpg
Chicken Tikka Masala, naanleipä ja minttukastike

Chicken Tikka Masala, naanleipä ja minttukastike

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä