kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Vähän toisenlainen lohikeitto

Vähän toisenlainen lohikeitto

Resepti tähän alunperin viherpippurikoskenlaskijalla ja ruisleivällä suurustettuun lohikeittoon on lähtöisin äidiltäni. Koska tapana on soveltaa niin tämän lohikeiton suurustukseen käytettiin yrttistä tuorejuustoa, siitä yksinkertaisesta syystä että kauppa ja koskenlaskija olivat liian kaukana. Jäin kaipaamaan valmiissa keitossa viherpippurikoskenlaskijan tuomaa tulisuutta eli siltä osin ei resepti äidin keitolle pärjännyt. Tulisuuden puutteen sai kuitenkin korjattua ripsauttamalla valmiiseen annokseen Marie Sharpia, eli chilikastiketta, jota jo aiemmin on tullut hehkutettua. 

Muutoinkin tuli sovellettua. Äitini keitossa kasviksina olisi perunaa, porkkanaa ja sipulia, tällä kertaa perunoiden puuttuessa niiden virkaa toimittivat kesäkurpitsa ja maa-artisokka. Kyseiset kasvikset olivat tänä kesänä kovin satoisia ja niitä on kaapit vielä pullollaan. Yllättävän hyvin nämä kasvikset toimivat lohikeitossa. Ajattelin, että kaipaisin perunan lohdullisen helppoa makua lohen seuraksi, mutta artisokka ja kesäkurpitsa pärjäsivät oikein hyvin. 

lohikeitto-0071.jpg

Ai juu, ja lohikin on äitini keitossa kylmäsavua. Tässä tuoretta. Mutta mielestäni pääajatus keitossa säilyi. Tämän keiton juju on siis juustosta tuleva kermaisuus&tulisuus, tomaatin, ruisleivän ja viinietikan lisäämä hapokkuus ja happamuus sekä lohen luontainen rasvaisuus yhdistettynä samalle syysiltaa lämmittävälle keittolautaselle. Suosittelen kokeilemaan. 

Lohikeitto

noin 1 l vettä
1 kasviliemikuutio murusteltuna
1 ruispala viipale kuutioituna
1 iso tai 2 pienempää tomaattia kuutioituna
1 iso porkkana viipaleina
5-6 maa-artisokkaa kuorittuina ja lohkottuna
1 sipuli lohkottuna
300 g kesäkurpitsaa kuutioina
Noin 400g lohta
100 g yrttituorejuustoa
Mausteina pippuria, suolaa, loraus balsamiviinietikkaa ja nippu silputtua ruohosipulia

Gör så här. Laita kattilaan vesi, käännä nupit kaakkoon, tai minne ilmansuuntaan sitten sopiva lämpötila osoittaakaan, ja murustele sekaan kasviliemikuutio. Heitä perään ruispalakuutiot ja kuutioitu tomaatti ja ala pilkkoa muita kasviksia. Aloitin lisäämällä maa-artisokan ja porkkanan ensin, koska vaativat pisimmän kypsennysajan. Seuraavaksi liemeen lensivät sipuli ja kesäkurpitsa ja viimeiseksi viideksi minuutiksi keittoon uivat kuutioitu lohi, juusto ja loput mausteet. Ruohosipulin lisäsin vasta siinä vaiheessa kun keitto oli jo valmis ja otin sen pois levyltä. Kaiken kaikkiaan keiton tekoon taisi mennä puolisen tuntia kun jatkuvasti pilkkoo uutta syötävää soppaan pohjan jo kiehuessa. 

Nahkaa ei kannata suinpäin heittää pois. Paista rapeaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Herkkua!

Nahkaa ei kannata suinpäin heittää pois. Paista rapeaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Herkkua!

Varsisellerillä maustettu perunasalaatti

Varsisellerillä maustettu perunasalaatti

Värikäs kanttarellirisotto ja paistetut sienet

Värikäs kanttarellirisotto ja paistetut sienet