kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Maailman paras sienipiiras

Maailman paras sienipiiras

sienipiirakka-0932.jpg

Mikä siinä on, että mummot ja isoäidit osaavat tehdä ruuista herkullisimmat? Sen täytyy olla vuosien tuoma varmuus ja kokemus siitä mikä sopii minkäkin kanssa yhteen. Ja taito myös olla improvisoimatta liikaa kyeten luottamaan vanhoihin, hyviksi todettuihin resepteihin. Omat mummot ja isoäidit ovat meiltä jo seurasta poistuneet, joten ruokamuistoja voi pääosin vain kaivella mielen sopukoista. Pääsen hyvinkin kiinni mummon puu-uunissa pitkään kypsyttämän porsaan potkan yksinkertaiseen, mutta suussa sulavaan makuun. Tai lauantaisen leivontapäivän kohoavan pullan tuoksuun ja sähkövatkaimen vaativaan ja rytmikkääseen napinaan muovikulhoa vasten kun mummo vatkasi puhelinkakku- tai tiikerikakkutaikinaa. Ja miten hyvältä taikina maistui kun apulainen sai leivonnan päätteeksi nuoleskella vatkaimen pestävät osat. 

Onneksi näistä isoäitien taidoista on jäänyt jälkeen miehen äidin tekemä keittokirja, "Tulkaa meille", josta tämä valehtelematta maailman paras sienipiiras resepti löytyi. Kaikkien raaka-aineiden ominaiset maut pääsevät ihanasti esille tässä tuhdissa piiraassa. Ja taikina. Siihen ei riitä ylisanoja. Yksinkertaista mutta hämmentävän maukasta ja rapeaa. Ja mikä parasta taikina toimii sekä suolaisille että makeille piirakoille, joten resepti on sanalla sanoen täydellinen. Kiitos Helena. 

Piirakkataikinaa kaulitessa voi nauttia ruokakulttuurista sävelletyssä muodossa. Ilkka Kuusisto on sovittanut ja säveltänyt Helenan piirakkaresepteja teokseksi Suomalainen vieraanvara.

Kun taikina on kerran kaulittu, veistele juustohöylällä voisiivuja toiseen puoleen, käännä ja kaulitse uudestaan.

Kun taikina on kerran kaulittu, veistele juustohöylällä voisiivuja toiseen puoleen, käännä ja kaulitse uudestaan.

Voitakina
250 g ( 5 dl) vehnäjauhoja
1 1/2 dl vettä
150 g voita

Alla ohjeistus taikinan tekoon suorana lainauksena Helenan kirjasta: 

" Valmista taikina viileässä ja huolehti että kaikki välineet ovat kylmät. Sekoita vesi ja jauhot kiinteähköksi taikinaksi. Vaivaa se notkeaksi. Kauli taikina nelikulmaiseksi levyksi ja peitä puolet taikinasta ohuilla voi viipaleilla. Taita voiton puoli voin päälle ja painele reunat kiinni. Kauli taikina pitkulaiseksi levyksi. Taita se kolminkerroin ja käännä taikinaa neljännes, niin että reunat tulevat itseesi päin. Kauli, taita ja käännä vähintään kolme kertaa, kernaammin viisi kertaa. Parasta olisi jos taikina voisi levätä jokaisen kaulimisen jälkeen kymmenen minuuttia. 

Voitaikina säilyy hyvin useita päiviä jääkaapissa kosteaan liinaan käärittynä alumiinipaperissa. Annos on siksi suuri että siitä voi osan säästää toiseen kertaan. " 

Tästä taikina määrästä saimme leivottua sienipiirakan ja piirakkataikinaa jäi vielä seuraavalle päivälle omenapiirakan tekoon. Taikina on todellakin loistava sekä suolaisille että makeille leivonnaisille ja jopa siltään uunissa paistetut taikinasuikaleet paistuivat herkullisen rapeiksi sormisyötäviksi. 

sienipiirakka-0951.jpg

Täyte (sienimuhennos):
Sieniä
Sipulia
1/2 pakettia pekonia
Kermaa tai hapankermaa
Suolaa ja pippuria
Persiljaa ja tilliä

Paista pannulla pekonia, sieniä ja silputtua sipulia, mausta ja jätä hautumaan hetkeksi. Lisää kerma tai hapankerma.

Kaulitse taikinasta kaksi samankokoista pyöreää pohjaa. Leikkaa toinen suikaleiksi piirakan päälle. Paista uunissa 225° lämmössä kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.

sienipiirakka-0958.jpg
sienipiirakka-0965.jpg
Tulinen ja kermainen kurpitsakeitto

Tulinen ja kermainen kurpitsakeitto

Mutakakku | Mudcake

Mutakakku | Mudcake