kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Chicken Tikka Masala, naanleipä ja minttukastike

Chicken Tikka Masala, naanleipä ja minttukastike

Marraskuu jatkuu marraskuisen harmaana, koleana ja pimeänä, joten on hyvä jatkaa ennalta ehkäisevää itselääkintää värikkäällä ja mausteisella ruualla. Monet välttävät intialaisten ja nepalilaisten ruokien tekemistä,koska reseptit saattavat alkaa pökerryttävän pitkillä listoilla erilaisia aineita. Suuri osa listasta on useinmiten kuivia mausteita ja itse ruuan tekeminen ei ole kovin kummoista. Makumaailman nappiin saaminen vaatii kyllä harjoitusta. Tuota makujen herkkää tasapainoa on mukava toisinaan käydä harjaannuttamassa hyvissä etnisissä ravintoloissa, joissa perinteiset valmistustavat ja voimakkaiden mausteiden käyttö on hallussa.

chicken_tikka-1131.jpg

Olen tehnyt vuosien ajan mausteista kanaruokaa Meri-Tuuli Lindströmin luottoreseptillä, jonka reilut kymmenen vuotta sitten bongasin Maikkarin ruokasivulta. Tämä resepti on tallennettuna kotikoneelle ja kun mieli alkaa tehdä tuhtia, mausteista kanaruokaa, kaivan sen esille. Koska kotikone oli kotona ja ruoka valmistui miehelässä, päädyin etsimään uutta reseptiä. Selailun jälkeen löysin mieleisen Jamie Oliverin chicken tikka masala -reseptin Suolaa ja Hunajaa blogista. Resepti tuntui kovin samanlaiselta, vaikka Meri-Tuulin resepti olikin kanakorma. Korma tai tikka masala, valmistustekniikka tuntuu olevan aika lailla sama: jugurttimarinointi, lihan grillaus ja mausteisen kastikkeen keittäminen, johon liha lopulta lisätään. Yritin hetken netistä kaivella tietoa mikä korman ja tikka masalan ero on, mutta kovin samalta nuo harjaantumattoman silmään vaikuttavat. Tikka masalan liha ilmeisesti yleensä valmistetaan tandoor uuunissa kun taas kormassa jugurtti lisätään kastikkeeseen ja kastikkeen tulisi kypsyä niin matalassa lämpötilassa ettei jugurtti juoksetu. Mene ja tiedä. Sanotaan savoksi että tämä on intialais-nepalilainen mausteinen kanakastike. 

Reseptiä tuli hieman sovellettua, koska kanat olisi kuulunut grillata vartaissa ja marraskuinen sää ei houkuttanut ulkogrillin parissa puuhasteluun. Meillä kanapalat paistuivat mehevän rapsakoiksi kuumalla valurautapannulla. Tikka masalan seuraksi teimme minttukastikkeen, leivoimme naanleipää  ja lisukkeeksi keitimme vielä inkiväärillä ja valkosipulilla maustettua basmatiriisiä. Ruoka oli liian hyvää, loppuilta meni huokaillessa. 

Kanojen jugurttimarinadi
500 g kanan rintafileitä tai ohutleikkeitä kuutioina
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikaa tai savupaprikaa
1 tl garam masalaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3- 4 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tulinen chili tai 2 miedompaa hienonnettuna
1 tl suolaa
4 rkl turkkilaista jugurttia

Paahda kuivia mausteita hetki pannulla jotta niiden maut avautuvat. Kaada kulhoon. Lisää raastettu sitruunan kuori ja purista sekaan myös sitruunan mehu. Lisää hienonnettu valkosipuli, chili ja raastettu inkivääri sekä suola ja jugurtti. Sekoita. Lisää kuutioidut kananpalat ja sekoita hyvin. Jätä maustumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Meillä kanat ehtivät marinoitua 4 tuntia ja olivat todella hyvin läpimaustuneita, koska käytimme ohutleikkeitä ja kana oli palasteltu pieniksi suupaloiksi. Paksumpi rintafilee ja isommat kuutiot vaativat pidemmän ajan. 

Minttukastike
1/2 puskaa tuoretta korianteria silputtuna
1/2 puskaa tuoretta minttua silputtuna
1/3 punasipulia hienoksi silputtuna
1/2 chili hienoksi silputtuna
Suolaa
Mustapippuria
Jeeraa
Sokeria
Hieman vettä 
Limen mehu
Hieman öljyä 

Laita ainekset blenderiin tai aja tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekottimella. Tein kastiketta pienen määrän tarkoituksella ja se riitti oikein hyvin 4 ruokailijalle lisämausteeksi ruuan sivuun. En ole aiemmin jostain syystä minttukastiketta kotona askarrellut ja hetken tutkailun jälkeen päädyin Tommys köket blogista löytyneeseen minttukastikkeeseen, pienensin kyllä kastikkeen määrää ja lisäsin öljyä jota ei alkuperäisessä ollut. Kastike toi mieleeni argentiinalaisen chimichurri kastikkeen, jota on tullut usein tehtyä. Chimichurri on loistava liha- tai grilliruuan seuralainen ja toimii myös kasvis- tai lihatortillojen mausteena. Uskon että voisi toimia myös nepalilaisen seurana tarjoten uberglobaalin ruokakokemuksen.

Naanleipä 
1 dl maitoa
2 rkl jugurttia
15 g hiivaa
1/2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
1 kananmuna
3 rkl voisulaa valmiiden leipien voiteluun

Tämä naanleivän ohje löytyi Soppa365:stä ja on lähtöisin Me Naisista. Päädyin ohjeeseen, koska se vaikutti helpolta ja taikina oli sopivan kokoinen neljälle ruokailijalle. Tee näin: lämmitä maito-jugurttiseos käden lämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää suola ja kananmuna ja sekoita. Ala vähitellen lisäämään vehnäjauhoja ja lisää loppu vaiheessa öljy. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla, noin puolen tunnin ajan. Alusta taikinaa reilusti jauhotetulla alustalla muutama minuutti. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli taikinasta 25cm mittaisia, pisaranmuotoisia leipiä. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa 4-5 minuutin ajan. Voitele uunista otetut leivät voisulalla.

Tikka Masala kastike
1 iso sipuli ohuiksi siivutettuna
2 valkosipulin kynttä siivutettuna
1 chili hienonnettuna
1/2 puska tuoretta korianteria varret ja lehdet erikseen silputtuina
Oliiviöljyä 
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tl makeaa savupaprikaa tai paprikaa
4 rkl mantelijauhetta
1 tölkki kuorittuna tomaatteja tai tomaatti murskaa
1/2 kana tai kasvisliemikuutio
1 tl ruokosokeria
1 1/2 dl vettä 
1 tölkki kookosmaitoa
Suolaa

chicken_tikka-1141.jpg

Kuullota hienonnettua sipulia, valkosipulia, chiliä ja korianterin varsia öljyssä matalalla lämmöllä noin 20minuutin ajan kunnes sipulit ruskistuvat ja karamellisoituvat hieman. Lisää kuivat mausteet ja paista muutama minuutti jotta mausteiden maut pääsevät avautumaan. Lisää mantelijauhe ja jatka kuullotusta taas muutama minuutti. Lisää seuraavaksi tomaattimurska tai kokonaiset tölkkitomaatit, murusteltu liemikuutio sekä ruokosokeri ja vesi. Keitä kastiketta viitisen minuuttia. Lisää lopuksi kookosmaito ja keitä vielä alhaisella lämmöllä 20-30 minuuttia. Lisää lopuksi kypsennetyt kanapalat kastikkeeseen. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Koristele lopuksi silputuilla korianterinlehdillä. Vaihda verkkarit jalkaan jottei painavat napit ja saumat häiritse suoritusta. Tarjoa naanleivän ja basmatiriisin sekä minttukastikkeen seurana. 

chicken_tikka-1180.jpg
Päärynä-Gorgonzola pasta

Päärynä-Gorgonzola pasta

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Itämaiset karitsapyörykät tomaattikastikkeessa