kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Matbucha

Matbucha

Voi hyvänen aika! Nyt löytyi sellainen tomaattikastike, että julistin maistettuani alkavani elämään pelkästään tällä. Jos olet perso pitkään kypsyneelle tomaattikastikkeelle ja pidät paahdetun paprikan makeudesta sekä chilin lämpimästä ja addiktoivasta poltteesta, niin tässä on kastike juuri sinulle.

Olen hämmentynyt, ettei tämä soossi ole aiemmin osunut silmiini. Ruokablogeja ja lehtiä on tullut seurattua enemmän tai vähemmän tiiviisti jo yli vuosikymmen. Tämä aarre oli kuitenkin valunut minun ruokaseulastani läpi. Resepti löytyi Appelsiineja ja Hunajaa blogista, jota sitäkin olen seuraillut vuosia. Mutta niinkun englanniksi sanotaan, all good things come to those who wait. 

Matbucha kuuluu Välimeren etelä ja itäpuolen keittiöihin aina Marokosta Israeliin ja sitä tarjoillaan yleensä alkupalana tai osana meze-pöytää. Sana tarkoittaa kypsennettyä tai keitettyä salaattia, mutta tämä salsa kuitenkin useimmiten syödään kylmänä. Löysin aarteen kun aloin hakea netistä inspiraatiota pitaleivän täytteeksi. Soossi toimii myös tortillojen täytteenä, dippikastikkeena maissilastuille, pizzaan antamaan potkua tai ihan vaan siltään. Ja näin se valmistui: 

Mathluba-2198.jpg

Matbucha
10 isoa terttutomaattia kaltattuina ja kuutioituina
8 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 dl hyvää oliiviöljyä 
1 tl valkopippuria
1/2 rkl sokeria
2 isoa suippopaprikaa paahdettuna ja kuutioituna
5 paahdettua chiliä 
Suolaa

Kalttaa tomaatit upottamalla ne muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Ristiviilto päädyssä auttaa kuorimisessa. Kuori ja kuutioi tomaatit sekä pilko noin puolikkaan valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy ja kuullota valkosipuleja hetki, varo polttamasta ja lisää sitten tomaattikuutiot. Mausta valkopippurilla ja sokerilla ja jätä porisemaan matalalle lämmölle kannen alle noin 1,5 tuntia välillä sekoitellen. Paahda tällä välin chilit ja paprikat uunivastuksen alla kunnes kuoret ovat mustuneet. Jäähdytä muovipussissa ja irrota sitten kuoret ja kuutioi liha pieniksi paloiksi. Lisää chilit ja paprikat kastikkeeseen. Keitä kastiketta vielä ilman kantta vähintään tunti, niin että neste pääsee haihtumaan ja valmis kastike on öljyisen paksua salsaa. Meillä soossi kiehui pienellä tulella chilien ja paprikoiden lisäämisen jälkeen vielä pari tuntia. Unohdin myös hurmioitilassa lisätä mausteeksi paprikajauheen, joka Appelsiineja ja Hunajaa reseptissä oli mainittu, mutta se menköön seuraavaan soossiin. Chilien määrää saatan myös tiputtaa neljään. Poltetta oli, etenkin heti valmistumisen jälkeen tuhdisti. Maku tosin tasaantui, joten jääkaapituksen jälkeen salsa jättää suuhun ainoastaan ihanan poltteen. 

Pulled_pork-2206.jpg

 

 

 

Pitaleivät kaikilla mausteilla

Pitaleivät kaikilla mausteilla

Mustaherukka raakakakku

Mustaherukka raakakakku