kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Pitaleivät kaikilla mausteilla

Pitaleivät kaikilla mausteilla

Viikonloput on  mahtavia. Ihminen voi aamusta iltaan toteuttaa itseään keittiössä. Viime lauantain ruokaprojektina oli askarrella täytteitä pitaleiville iltaruokailua varten. Aloitin aamulla laittamalla porsaan uunilavan uuniin pötköttelemään ja Matbuchan tulille. Nämä ruuat veivät molemmat arviolta viitisen tuntia kaikkineen, mutta aktiivista keittiössä seisoskelua ja veitsen heiluttelua ei 45 minuuttia enempää tarvittu. Leijonanosan työstä tekivät hella ja aika. 

Mikään ei maistu paremmalta kuin pitkään, huolella ja rakkaudella valmistettu ruoka. 

Ylikypsä porsaanlapa aka nyhtöpossu: 
1/2 limen mehu
1 chili
1/2 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
1 rkl kapriksia
1 rkl maapähkinävoita
1 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
suolaa ja öljyä
1-2 dl vettä
1 porsaan uunilapa

Ota liha hyvissä ajoin lämpenemään. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori sipuli ja valkosipuli ja puhdista chilistä siemenet. Laita sipulit, chilit ja kaikki mausteet vettä ja lapaa lukuunottamatta blenderiin ja aja tahnaksi. Hiero tahna porsaan lavan pintaan. Laita uunipataan ja kaada pohjalle 1-2 dl vettä. Paista uunissa tunteja, käännä tunnin välein paiston aikana kunnes liha on ylikypsää ja irtoaa luusta. Meillä lapa oli ensimmäisen tunnin 175 asteessa. Sen jälkeen tiputin lämpötilan 150 asteeseen ja jatkoin paistamista vielä 3 tuntia, jonka jälkeen jäähdytin lihaa hetken liemessään. Riivin sitten lihan haarukalla kulhoon ja lusikoin padan pohjalta mausteeksi paistolientä. Oli niin hyvää että itketti.

Lapa menossa takaisin uunin pötköttelemään kääntämisen jälkeen. 

Lapa menossa takaisin uunin pötköttelemään kääntämisen jälkeen. 

Israelin salaatti:

5 kirsikkatomaattia kuutioituna
1/2 punasipuli hienonnettuna
Pieni pätkä kurkkua kuorittuna ja kuutioituna
Tuoretta persiljaa silputtuna
Tuoretta korianteria silputtuna
Hunajaa, limeä ja ripaus suolaa mausteeksi

Pilko kasvikset kulhoon ja mausta mielesi mukaiseksi tuoreilla yrteillä, hunajalla, limen tai sitruunan mehulla ja ripauksella suolaa. Monissa Israelin salaatti ohjeissa oli käytetty tuoretta minttua ja lehtipersiljaa. Kaupan mintut olivat niin surullisen näköisiä, että päädyin ottamaan puskan korianteria ja persiljaa ja nämäkin yrtit toimivat oikein hyvin yhteen. 

salad-2231.jpg

Tsatziki:

2 dl turkkilaista jugurttia
1/3 kurkkua kuorittuna ja raastettuna
1 valkosipulin kynsi raastettuna
Hunajaa, suolaa, mustapippuria ja puristus limen mehua
 

Kuori ja raasta kurkku kulhoon. Kuori ja raasta valkosipulin kynsi. Lisää jugurtti ja sekoita. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla ja puristuksella limen mehua. 
 

Mietin hetken kaupassa pitäisikö kokata oikein pieteetillä ja askarella pitaleivätkin itse. Mukavuuden halu voitti ja käytimme valmiita leipiä. Täytteinä leivissä oli myös tuoretta salaattia ja kaupan valmista hummusta. Lidl on tehnyt hummuksen syöjille palveluksen ja karhunpalveluksen. Heidän hummuksensa on niin hyvää, että harvoin tulee enää itse hummusta tehtyä. 

pitaleipä pulled pork
Snickers-raakakakku

Snickers-raakakakku

Matbucha

Matbucha