kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Gnocchi di Patate – Gnoccheja kahdella tapaa ja perunankuorisipsit

Gnocchi di Patate – Gnoccheja kahdella tapaa ja perunankuorisipsit

Nyt kun jouluruokasesonki on taputeltu, voi sujuvasti siirtyä ruokailemaan tuttua, turvallista ja talvisen tuhtia italialaista. Italialaisen ruuan reseptejä on siis luvassa tänne blogiin tänäkin vuonna. Italialaisen lisäksi lupasin itselleni – ja nyt myös näin julkisesti – opetella kokkaamaan intialaista ruokaa tänä armon vuonna 2018. Kimmoke tähän tuli joulupukilta, joka oli osannut paketoida emännälle mieleisen intialaisen ruuan keittokirjan. Mutta sitä intialaista tuonnempana, kunhan ensin opiskelen hieman ruuanlaittotekniikoita, historioita ja maustamista opuksesta, The Complete Indian Regional Cookbook, joka ei todellakaan jätä lukijaa kylmäksi. Takaisin kuitenkin gnoccheihin ja Italiaan. 

Nämä perunasta valmistuvat gnocchit syntyivät totuuden nimissä jo ennen joulua, mutta joulukiireistä tai laiskuudesta johtuen reseptien kirjoitus ja postaus jäivät roikkumaan. Haaveilin näistä sisältä pehmeän kuohkeista ja pinnalta rapeiksi paistetuista gnoccheista jo useamman tovin ennen kuin pääsin itse toteutukseen. Inspiraatiota ja oppia kokkaukseen sain katsomalla Gennaro Contaldon, Jamie Oliverin italian oppi-isän videoklipin gnocchien teosta .

Gnoccheja tarjoillaan usein salviavoissa paistettuna, mutta minä mielin jotain ruokaisampaa. Toinen pannullinen gnoccheja sai seurakseen pekoni-sipulipaistoksen ja toisen valelin täyteläisellä tomaatti-sienikastikkeella. 

Keittiöpuuhat ovat sen verran mieluisia, että viikonloppuisin syntyvät ruuat ovat usein aikaa vieviä askarteluruokia. Tämä ei toki ole koko totuus omasta tai paremman puoliskon ruuanlaitosta. Arkiruuat valmistuvat usein 30 minuutissa ja ovat huomattavasti suoraviivaisempia. Gnocchien tekemiseen ei 30 minuuttia riitä, pari tuntia lienee lähempänä totuutta. Tunti meni perunoiden kypsentämiseen uunissa ja toinen sitten gnocchien pyörittelyyn, keittämiseen ja paistamiseen. Apuna keittiössä oli miehen näppärä tyttölapsi, joka hoiti gnocchien keittämisen erissä samalla kun minä pyörittelin taikinasta uusia. 

Mutta nyt itse reseptiin: 

Gnocchit ja perunankuorisipsit: 
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl hienoja vehnäjauhoja, tipo 00, jos italialaisia jauhoja saat käsiisi
1 tl suolaa
1 iso kananmuna

Harjaa perunat puhtaaksi ja paahda uunissa 200 asteessa tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä. Aika riippuu perunan koosta, joten tarkista kypsyys vaikka tulitikulla. Anna perunoiden jäähtyä hetki. Leikkaa perunat pitkittäin puoliksi ja koverra sisus lusikalla kulhoon. Levittele tyhjäksi koverretut kuoret uunipellille, mausta mustapippurilla ja suolalla ja pirskota päälle oliiviöljyä. Paahda uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes kuoret ovat rapsakoita. 

Puserra perunat perunapuristimen läpi tai murskaa ilmavaksi ja tasaiseksi pyreeksi haarukalla mikä et omista puristinta.  Ripottele päälle jauhot ja suola ja sekoita. Lisää kananmuna ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Anna taikinan levätä 15 minuuttia ja valmista sillä välin tomaattisienikastike ja pekoni-sipulipaistos gnoccheille. 

Tomaattisienikastike: 
oliiviöljyä 
1/2 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 kourallinen kuivattuja sieniä, esim. kantarelleja tai suppiksia
300 g paseerattua tomaattia
loraus balsamiviinietikkaa tai punaviiniä
suolaa, mustapippuria ja kuivattua oreganoa ja basilikaa

Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia hetki pannulla öljyssä. Murustele joukkoon kuivatut sienet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paseerattu tomaatti ja viini tai balsamiviinietikka ja kuivatut tai tuoreet yrtit. Jätä hellalla porisemaan miedolle lämmölle. 

Pekoni-sipulipaistos:
1 sipuli hienonnettuna
100 g pekonikuutioita
suolaa ja mustapippuria

Laita pekonikuutiot kylmälle pannulle, käännä nupit kaakkoon ja anna pekonin kypsyä omassa rasvassaan. Kun pekoni on lähes kypsää lisää hienonnettu sipuli ja anna sipulin kypsyä miedommalla lämmöllä noin 5-10 minuuttia kunnes sipuli on ruskistunut ja karamellisoitunut. 

Leivo gnocchitaikinasta hyvin jauhotetulla alustalla sormenpaksuisia soiroja, jotka leikkaat noin 2 cm palasiksi. Pyörittele palloiksi, pyöräytä haarukkaa vasten ja jätä odottamaan keittämistä. Keitä gnoccheja isossa kattilassa hyvin suolatussa vedessä muutaman minuutin ajan pienissä erissä kunnes gnocchit nousevat pintaan. Nosta reikäkauhalla laakeaan asiaan odottamaan paistamista. 

Paista keitetyt gnocchit voissa rapea kullan ruskeiksi. Lisää haluamasi makuaineet. Meillä toisella gnocchipannulle kaadettiin pekoni-sipulipaistos ja toinen pannu sai selkäänsä tomaatti-sienikastikkeen. Viimeistele pannut tuoreella basilikalla ja tarjoile parmesanraasteen kera. 

Molemmat gnocchit maistuivat taivaallisilta. Pekonisipulignocchit olivat enemmän miehen mieleen, muut pitivät tomaattisia parempina. 

gnochi-2289.jpg
Chutney Pizza

Chutney Pizza

Snickers-raakakakku

Snickers-raakakakku