kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Pizza Örskär

Pizza Örskär

pitsa-8918.jpg

Mies on viettänyt täällä kesiä 46 vuotta, ja tämä lienee saaren historian ensinmäinen pizza. Puuhellojen teho on riittänyt piirakoiden tekemiseen, mutta nyt yksi helloista on saanut "good enough" pizzauuni luokituksen.

Tomaattikastike

1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä 
1 prk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
Yrttejä (basilika, oregano,timjami,meirami)
Suolaa, sokeria tai hunajaa, mustapippuria, oliiiviöljyä 
Punaviiniä tai balsamiviinietikkaa

Mielestäni hyvä tomaattikastike alkaa hyvästä tomaattimurskasta. Italiassa asuessa Muttin tuotteista tuli tuttuja ja niiden nimiin on tullut vannottua jo yli vuosikymmen. Toinen tärkeä asia on saada happamuus, makeus ja yrttisyys tasapainoon ja valkosipulia pitää olla.  Siinäpä se sitten alkaakin olla. 

Kuullota sipulia hetki öljyssä. Lisää hetken päästä valkosipuli ja melko pian viini tai balsamiviinietikka. Ruuanlaittoni on filosofialtaan kourallinen sitä, loirotus tätä ja hyppysellinen tuota joten viinimäärää en osaa tarkentaa. Noin puoli desiä, ehkä, balsamiviinietikkaa pari ruokalusikallista. Anna alkoholin hetken haihtua ja lisää tomaattimurska, suola, sokeri tai hunaja ja yrtit. Anna tomaattikastikkeen porista hellalla. Mitä pidempään sen parempi. Tomaatin lykopeeni kun tulee käsittääkseni paremmin ihmiskropan pilkottavaksi mitä pidemmän aikaa tomaatti on kypsynyt. 

Taikina

2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
vehnäjauhoja
2 tl suolaa
25 g hiivaa

Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhoja hiljalleen ja sekoita rauhallisesti. Kun koostumus on sopiva (taikina ei enää tartu kauhaan) jätä kohoamaan lämpimään paikkaan muutamaksi tunniksi. Lisää kohotettuun taikinaan jauhoja tarvittaessa. Pyörittele tai kaulitse mahdollisimman ohueksi.

Levitä pohjalle tomaattikastiketta, seuraavaksi mieleistä juustoa ja lopuksi muut tykötarpeet. Tähän pizzaan taisi tulla mozzarellaa, chorizoa, punasipulia ja vuohenjuustoa. 

Paista pizzaa niin kuumassa uunissa kuin mahdollista kunnes pinta saa väriä ja pohja rapeutuu.

 

Onneksi tässä huoneessa ei tarvinnut nukkua, sillä puuhellaa lämmitettiin rajusti pizzaa varten.

Tuliset kanankoivet ja kesäkurpitsa-sipuli-raparperi paistos

Tuliset kanankoivet ja kesäkurpitsa-sipuli-raparperi paistos

Savukala-kesäkurpitsapiiras

Savukala-kesäkurpitsapiiras