kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Kesäkurpitsakeitto & apinaleipää

Kesäkurpitsakeitto & apinaleipää

Monkey bread tai tuttavallisemmin kotokielellä apinaleipä on herkku, joka oli pitkään mielessä to do-listalla. Tuttava oli hehkuttanut tätä suolaista suoraan vuoasta nyhdettävää herkkua maasta taivaisiin. Tänä kesänä kesälomien alettua tätä herkkua tuli vihdoin tehtyä. Leipä ei ole hätäisen kokin eväs sillä taikinan teko kaksine kohotuksineen ja paistoineen vaatii useamman tunnin aikaa, mutta lupaan, että leipä on työn ja siihen käytetyn ajan arvoinen. Mieluinen resepti leipää löytyi nettiselailun jälkeen täältä. Tein tosin puolikkaan taikinan ja tuunasin sitä jonkin verran. 

kesakurpitsakeitto_apinaleipa-9236.jpg

Ainekset: 

1 1/2 dl kädenlämpöistä maitoa
1/3 tuorehiivaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 rlk sokeria
1/2 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi hakattuna
nippu tuoretta persiljaa, oreganoa ja basilikaa hakattuna
1 kananmuna
50 g sulaa voita
1 dl raastettua parmesaania 

ruokablogi apinaleipä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, yrtit, valkosipuli ja kananmuna. Lisää vähitellen sekaan vehnäjauhot ja öljy. Alusta taikina kimmoisaksi. Kohota puolituntia lämpimässä, vedottomassa paikassa. Tee voi-parmesaani seos. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä palloja, jotka pyörittelet voi-parmesaaniseoksessa ennen vuokaan latomista. Leivinpaperilla päällystetty vuokaa helpottaa tiskaajan elämää. Kohota valmista leipää vielä tunti ja paista sitten 190 asteessa noin 40 minuuttia. 


Puutarha puskee tässä vaiheessa kesää kesäkurpitsaa sellaisella riemulla, että päädyin etsimään uusia kesäkurpitsareseptejä. Kotilieden sivuilta tuli vastaan tällainen kesäkurpitsakeitto, jota sovelsin kotoa löytyviin tarpeisiin sopivaksi. 

kesäkurpitsakeitto ruokablogi

Ainekset: 

500g kesäkurpitsaa
1 lehtisellerin varsi
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 kasvisliemikuutio
reilu lusikallinen ruohosipuli tuorejuustoa
voita, suolaa, mustapippuria ja vettä

Pilko kaikki kasvikset ja kuullota hetki parhaaksi katsomassasi määrässä voita. Murustele sekaan kasvisliemikuutio ja lisää vettä sen verran että kasvikset peittyvät. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta, lisää tuorejuusto ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Koska uskon vahvasti siihen että ihminen syö myös silmillään, koristelin valmiit annokset tuoreyrttiseoksella, jossa oli persiljaa, oreganoa ja rakunaa. 

kesäkurpitsakeitto ruokablogi

 

 

Kasviskohokas (munakoiso-kesäkurpitsa lasagne)

Kasviskohokas (munakoiso-kesäkurpitsa lasagne)

Vuohenputkipesto

Vuohenputkipesto