kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Malai Kofta

Malai Kofta

Malai koftat ja Sabzi koftat ovat vakioherkkuani nepalilaisissa ravintoloissa vieraillessa. Kofta tarkoittaa pyörykkää Lähi-idän ja Intian keittiössä, ja arvatenkin myös kielissä, ja niitä valmistetaan joko jauhelihasta, paneer-juustosta tai kasviksista. Ja kas näin tuli myös päivän kielellinen opetuskin tässä ikäänkuin sivulauseessa tarjoiltuna.

ruokablogi nepalilainen ruoka kasvispyörykkä

Nämä lempeän mausteiset kasvispyörykät ovat täydellistä lohturuokaa kylmeneviin syysiltoihin. Ruoan (tai ruuan) tekemiseen tosin tarvitaan hieman aikaa ja vaivannäköä. Kiireinen kokki tekee kasvispyörykät vaikka edellisenä päivänä valmiiksi, laittaa aamulla cashewpähkinät likoamaan ja lämmittää sitten pyörykät ja tekee kastikkeen h-hetken koittaessa.

Kofta taikina

1 dl manteleita paahdettuina
1 1/2 tl paahdettuja kuminan siemeniä
1 pkt käyttövalmiita kikherneitä
250 g kesäkurpitsaa raastettuna
1/2 puska korianteria
1 rkl raastettua inkivääriä
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 1/2 dl korppujauhoja
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Kookosöljyä paistamiseen

Paahda mantelit (noin 5 min kunnes kauniin ruskeita) ja murskaa ne sitten muruiksi huhmaressa tai jollain sähkövempaimella,  jos sellaisen omistat. Paahda myös kuminan siemeniä (noin 3 min) kunnes väri vähän tummenee.  Survo tai tehosekoita(jälleen sähkövempaimella) kikherneet. Lisää taikinaan mantelit ja kumina. Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä ja lisää taikinaa. Lisää myös pilkottu, tuore korianteri, raastettu inkivääri ja valkosipulin kynnet. Sekoita. Lisää vähitellen korppujauho ja mausta suolalla ja mustapippurilla oman makusi mukaiseksi. Jätä tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jotta maut ehtivät tasaantua ja korppujauho turvota.  Pyörittele valmiista taikinasta jauhotetulle pellille pyöryköitä. Tästä taikinasta tuli 18 keskikokoista pöyrykkää. Paista koftia kookosöljyssä kunnes kullanruskeita joka puolelta. Noin 5-7 min.

Malai_kofta-9848 kasvispyörykkä ruokablogi

Kastike

1 dl liotettuja cashewpähkinöitä ( voi korvata kaupasta valmiina ostettavalla mantelijauholla)
2 1/2 dl kasvislientä
1 rkl kookosöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl mietoa curryjauhetta
1 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 prk kookosmaitoa

Malai_kofta-9856.jpg

Kastikkeen teon aikaavievin osa on cashewpähkinöiden liotus. Pähkinöitä tulee liottaa vähintään kaksi tuntia. Jos aikaa tähän ei tunnu olevan niin no panic, voit skipata tämän ja suurustaa kastikkeen noin desillä mantelijauhoja. Jos kuitenkin aikaa ja askarteluhalua on, toimi näin: kaada vesi liotetuista pähkinöistä. Laita tehosekoittimeen 2 1/2 dl kasvislientä (esim. sekoittamalla puolikkaan liemikuutiota kuumaan veteen) ja liotetut pähkinät ja aja tasaiseksi. Ota korkeareunainen kasari ja kuullota sipulit kookosöljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Kääntele hetki ja lisää curry, garam masala ja juustokumina. Anna myös mausteiden vähän aikaa kuumentua. Lisää sitten tomaattipyre, kookosmaito ja cashew-kasvisliemi tai mantelijauhot. Keittele matalalla lämmöllä välillä sekoitellen 15 minuuttia. Tarjoile kastike lämpimien koftien ja riisin seuralaisena, tässä lisukkeena bulguria.

Malai_kofta-9858.jpg


 

 

Ragu alla Örskär

Ragu alla Örskär

Kasviskohokas (munakoiso-kesäkurpitsa lasagne)

Kasviskohokas (munakoiso-kesäkurpitsa lasagne)