kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Ragu alla Örskär

Ragu alla Örskär

Ragu eli italialiasta lähtöisin oleva usein tomaattinen jauhelihakastike, josta bolognese on yksi versio, on yksi kestoruokasuosikeistani. Ragun keittely vaan vaatii sen verran kauan aikaa, että arkista pikaruokaa tästä ei saa. Tai saa, jos oikaistaan ja keittää kastiketta vaan sen verran aikaa kun pasta kypsyy mutta tällöin ei minusta voitane puhua ragusta vaan tomaatti-jauhelihakastikkeesta. Päivän kielellisen saivartelun osio oli tässä, eli nyt reseptiin. 

ragu-2650.jpg

Ragu

1 sipuli hienonnettuna
1 porkkana raastettuna tai todella pieneksi hienonnettuna
1 iso tai muutama hoikempi varsisellerin varsi lehtineen
1/2 chili hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä
500g nauta-sikajauheliha
1 dl punaviiniä
1 tölkki hyvää tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
hunajaa, mustapippuria, tuoreitä yrttejä (persilja, oregano, basilika),suolaa maun mukaan ja voita tai öljyä paistamiseen

ragu-jauhelihakastike ruokablogi

Hienonna sipuli, porkkana ja varsiselleri ja kuullota niitä öljyssä muutama minuutti. Lisää jauheliha , chili ja valkosipuli sekä suola ja pippuri paistele kunnes jauheliha kypsentyy hieman. Voit huoletta jättää lihan mehevän roosan väriseksi. Jauheliha hautuu pitkään tomaattikastikkeessa eikä lihaa siksi tarvitse paistaa läpikypsäksi. Yleensä lisään valkosipulin myös tässä vaiheessa tai vasta tomaattimurskan lisäämisen yhteydessä ettei se vahingossakaan pala. Kun liha on siis kypsynyt muutaman minuutin lisää punaviini ja anna kiehua pois. Lisää tomaattimurska, pyree, hunaja ja yrtit ja jätä porisemaan matalalla lämmöllä hellalle vähintään kahdeksi tunniksi. Lisäile välillä vettä tai kasvislientä mikäli keitos uhkaa mennä liian kuivaksi.

ragu-2662.jpg

Valmis ragu on totuttua suomalaista jauhelihakastiketta kuivempaa. Muistelen lukeneeni jostain italialaisen ruuan raamatusta, että kastike on silloin oikeanlaista ja sitä on oikea määrä pastan seassa kun lautanen ruokailun jälkeen jää vain kastikkeen täplittämäksi mutta ei ui siinä. 

Tarjoile ragu pastan kanssa. Lidlistä saatava tuorepasta bigoli toimii mielestäni todella hyvin ragun seuralaisena. Tällä kertaa tämän ragun kyytipoikana oli al denteksi keitettyä spagettia. 

ragu-2667.jpg
Pastaa mustatorvisienipestolla

Pastaa mustatorvisienipestolla

Malai Kofta

Malai Kofta