kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Runebergin tortut.

Runebergin tortut.

Heti kun joulusta oli päästy niin ilokseni ja kauhukseni huomasin kauppoihin ilmaantuneen Runebergin torttuja. Iloksi siksi, että tässä on yksi ensimmäisistä leivonnaisista, josta opin pitämään. Vuosia olin perso vain suolaisille herkuille ja makeat jätin suosiolla muille. Jossain vaiheessa vuosien vieriessä makuaisti on kuitenkin mukautunut ottamaan vastaan niin suolaiset kuin makeatkin herkut. Kunhan vaan on rakkaudella ja hyvistä aineksista tehty.

Lievää kauhua noiden Runebergien kaupasta bongaus aiheutti luonnollisesti siksi, että olin ajatellut vähän keveämpää tammikuuta kaiken joulusyömingin päälle. Noh, joku toinen vuosi sitten. Näin kuun lopussa taaksepäin katsoen voi todeta ettei se ruokavalio keventynyt. Ei. Mutta Runebergejä onnistuin kaupassa vastustamaan. Leivottua niitä toki tuli ja oli mukava todeta, että yllättävän helppoja olivat. Etenkin kun oma osa leivonnasta oli reseptin etsintä ja kakkuvuokien korppujauhotus. Tyttölapsi hoiti leijonan osan työstä ja taitavasti sen tekikin. 

Mutta takaisin vielä Runebergiin. Näitä kakkuja rakastavien on hyvä tietää, että Porvoosta, Runebergin kotikaupungista, näitä kakkuja saa läpi vuoden. Runebergin kotitalo on myös iki-ihana kotimuseo, jossa on sympaattista viettää hetki läpi kansallisrunoilijan huoneiden kuljeskellen ja vanhan puutalon tunnelmasta nauttien. Johan Ludvikin vaimo, Frederika ei kertoman mukaan ollut ainoastaan etevä keittiössä vaan omasi myös vihreän peukalon ja oli ilmeisen näppärä puutarhuri. Ensi kesän tavoitteena onkin muistaa käydä kurkkaamassa miltä Runebergien pihassa näyttää. Olen nähnyt vanhan, tunnelmallisen pihapiirin vain talvisessa asussa. Suurin osa pihan perennoista on Frederikan puutarhaan istuttamia. Siinä on jotain niin taianomaisen kaunista. Vaikka me ihmiset kuljemme täällä vain suhteellisen lyhyen matkan, niin luonto on, pysyy ja kukoistaa. 

Ja lopuksi resepti joka löytyi K-ruoka.fi sivustolta. 

Runebergin tortut: 
150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 huoneenlämpöistä munaa
1 1/2 vehnäjauhoja
1 dl manteleita murskattuna
1 1/2 dl piparkakkumuruja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
 

Voitele ja korppujauhota 6 uunin kestävää pientä vuokaa tai kahvikuppia. Nämä Runebergit kypsyivät Teeman pienissä kahvikupeissa, jotka kestivät uunin mainiosti. Vaahdota voi, sokeri ja fariinisokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää seokseen. Lisää kerma nopeasti sekoittaen. Nostele taikina kuppeihin. Laita kupit uunipellille ja paista 200 asteessa keskitasolla 20-25 minuuttia. 

Kostutusliemi:
1/2 dl rommia/punssia tai loraus Disaronnoa kuten meillä
1/2 dl vettä 
2 rkl fariinisokeria

Kuumenna liemen ainekset kattilassa. Lusikoi lientä hieman jäähtyneiden torttujen päälle muutamaan kertaan. Anna kakkujen kostua mielellään seuraavaan päivään kylmässä. Perinteisesti, koristele vadelma hillolla ja pursota sokerikuorrutetta ympärille. Meidän kakut saivat päälleen pihlajanmarjahyytelöä ja kuningatarhilloa, eivätkä ehtineet seuraavaa päivää näkemään, kun olivat mokomat niin maukkaita. 

Torttu-2554.jpg
Mutakakku ilman suklaata

Mutakakku ilman suklaata

Intialainen kasvisillallinen

Intialainen kasvisillallinen