kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Risottoa paahdetusta myskikurpitsasta

Risottoa paahdetusta myskikurpitsasta

Pitkästä aikaa risottoa. Paahdetusta myskikurpitsasta. Hieman askartelua vaativaa muutaman lisä työvaiheen takia, mutta kaiken vaivan väärti. Makeansuolaista ja kermaisen suussa sulavaa.  

kurpitsarisotto.jpg

Rakastuin myskikurpitsaan vuosia sitten englannin kielen kautta. Jossain ruokablogissa tuli vastaan uusi raaka-aine tuttavuus, butternut squash. Love at first sight. Vai pitäisikö sanoa love at first sound. Kuka ei haluaisi laittaa ruokaa raaka-aineesta, jonka äänteet soljuvat niin kauniisti kielenpäältä ja herättävät assosiaatioita voin ja pähkinäisen täyteläisestä mausta.  Myskikurpitsa sanana on paljon miehekkäämpi eikä kenties niin ruokahalua herättävä, enemminkin tuoksuun assosioituva. Kielet ovat ihmeellisiä. 

Butternut squashiin törmättyä oli kuitenkin heti selvää, että näin ihanan kuuloisella raaka-aineella oli päästävä kokkaamaan. Riemu oli sitä suurempi, kun jo tuohon aikaan saksalainen ruokakauppaketju piti tuotetta valikoimassaan ja kurpitsa osoittautui yhtä makean herkulliseksi kuin nimensä. Ensi kosketuksen jälkeen myskikurpitsa onkin ollut olennainen osa talvista ruokavaliota. Jonakin kesänä yritin myös kotikasvattaa myskikurpitsaa avomaalla, mutta savossa kesät ovat liian lyhyitä tälle pitkän kasvukauden vaativalle kasville. Tai ainakin tämän viherpeukalon käsissä. Ehkä pitkä esikasvatus sisätiloissa mahdollistaisi viljelyn.

Myskikurpitsarisotto (kolmelle)
1 myskikurpitsa
Voita/öljyä, suolaa, juustokuminaa, mustapippuria ja timjamia

1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
2 dl riisiä
1 dl valkoviiniä
50 g voita
50 g raastettua pecorinoa
Suolaa, mustapippuria ja tuoretta basilikaa maustamiseen ja koristeluun

kurpitsarisotto-3.jpg

Lohko myskikurpitsa ensi puoliksi. Poista sisältä siemenet. Näppärä emäntä paahtaa myös siemenet uunissa erillisessä astiassa suolaisiksi pikkusyötäviksi. Itse en ollut näppärä. Lohko kurpitsa vielä kapeammiksi viipaleiksi, mausta suolalla, mustapippurilla, ripauksella juustokuminaa ja timjamia. Juustokumina ja myskikurpitsa sopivat mielestäni loistavasti toisilleen. Loirota perään oliiviöljyä tai muutama voinokare, miksei molemmat ja paahda uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 45-55 minuuttia. 

Kuori paahdetut kurpitsaviipaleet. Ota puolet viipaleista ja soseuta sauvasekoittimella. Tällä tavoin saat risottoon kauniin, tasaisen oranssin värin. Lohko loput syötävän kokoisiksi paloiksi ja jätä odottamaan. Laita kattilaan kiehumaan vettä risottoon lisäilyä varten tai jos maustat risottosi mielellään kasvisliemellä, lisää myös se veteen. Minä tapaan suolata ja pippuroida sipulit ja varsisellerit todella reippaasti ja loppu suola risottoon tulee voin ja juuston mukana. 

Kuullota sipuleja ja varsiselleriä hetki voissa tai öljyssä. Lisää valkosipuli ja hetken kuluttua riisit. Kuullottele käännellen kunnes riisit ovat muuttuneet väriltään läpikuultaviksi. Lisää viini ja anna kiehua pois. Ala lisäillä kiehuvaa vettä/kasvislientä kauha kerrallaan. Puolessa välissä matkaa eli noin 7 minuutin riisien kypsennyksen jälkeen lisää kurpitsasose ja kurpitsapalat. Jatka nesteen lisäilyä kunnes riisit ovat kypsiä. Lisää lopuksi voi ja pecorino voimakkaasti sekoittaen. Koristele ja mausta valmis annos hienonnetulla basilikalla, mustapippurilla ja juustolla sekä tilkalla hyvää oliiviöljyä. 

kurpitsarisotto-4.jpg
kurpitsarisotto-5.jpg
Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto

Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto

Mutakakku ilman suklaata

Mutakakku ilman suklaata