kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Lasagne al Forno

Lasagne al Forno

aito italialainen lasagne al forno-7671.jpg

Kaikkien italialaisten uuniruokien äiti, lasagne al forno, ei juuri esittelyä kaipaa. Hyvät raaka-aineet, sekä hieman aikaa ja vaivannäköä. Pilkkomisen, keittämisen ja odottelun päässä siintää ruokataivas. Jauhelihasta tehty klassinen lasagne on niin jumalaista, että se saa huokailemaan onnesta ja tyytyväisyydestä. Pala taivasta maan päällä.

Tämä resepti on jäänyt korvien väliin siitä maailman tuuliin haihtuneesta keittokirjasta, johon ennenkin olen viitannut. Alkuperäiseen reseptiin kuului myös raakoja kanan sydämiä, mutta totuuden nimissä en niitä koskaan ole jauhelihakastikkeeseen laittanut. Luulen, että joskus olisi hyvä kokeilla. Sisäelimistä saattaisi tulla jo ennestään täyteläiseen makupalettiin se viimeinen piste iin päälle. Toisaalta, ehkäpä lasagnesta tällä tavoin tulisi jo liian syntisen hyvää. Jos olet rohkea,kokeile ja kerro miten kävi.

Jauhelihakastike:

1-2 sipulia hienonnettuna
1 iso porkkana hienonnettuna
1-2 lehtisellerin vartta hienonnettuna
1/2 valkosipulia hienonnettuna
100 g pekoni kuutioita
400 g naudan jauhelihaa
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl punaviiniä
1 tlk (500g) paseerattua tomaattia
1 tlk (70g) tomaattipyreetä
Reilusti tuoretta persiljaa, oreganoa,basilikaa ja rosmariinia hienonnettuna
Voita, suolaa ja mustapippuria

Bechamel kastike:

70 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
100 g emmental raastetta
Suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää
Pinnalle 100 g emmental raastetta

Aloita tekemällä jauhelihakastike. Pilko kasvikset. Laita pekonikuutiot kylmään kasariin tai korkeareunaiseen paistinpannuun. Anna pekonin rasvan sulaa ja kun pekoni on hieman alkanut ruskistua lisää porkkana, sipuli, selleri ja puolet valkosipulista. Kuullota noin 5 minuuttia keskilämmöllä. Lisää jauheliha ja mausta seos reilusti suolalla ja mustapippurilla. Kun jauheliha on hieman saanut väriä lisää maito. Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia tai kunnes maito on haihtunut. Lisää viini ja anna viininkin kiehua pois. Lisää lopuksi tomaatti pyree ja paseerattu tomaatti, tomaattimurska käy myös, sekä loput valkosipulista ja pilkotut tuoreet yrtit. Anna kastikeen kiehua sen aikaan kun teet valkokastikkeen.

Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Anna kypsyä hetken mutta älä ruskista. Lisää maitoa hiljalleen koko ajan sekoittaen. Bechamel kastikeen ainemäärät ovat arviota. Yleensä keitän niin fiilispohjalta, että tarkkojen reseptien kirjaaminen tuottaa välillä hieman haasteita. Bechamelin tulisi olla koostumukseltaan paksua, mutta ei tönkköä.

Kokoa lasagne lusikoimalla uunivuoan pohjalle noin 1/3 jauhelikastikkeesta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Joko tuoreita tai kuivia. Lisää seuraavaan kerrokseen 1/3 bechamelia ja 1/3 jauhelihakastiketta. Sitten taas lasagnelevyjä. Lisää loput jauhelihakastikeesta. Lado kerros lasagnelevyjä ja kaada päälle bechamel. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kerrosten määrä oli tällainen isolla peltisellä lasagnevuoalla. Pienempään vuokaan tulee luonnollisesti enemmän kerroksia. Paista folion alla 175 asteessa 30 minuuttia. Ota folio pois ja paista vielä 20 minuuttia tai niin kauan, että lasagne on saanut kauniin kullanruskean värin. Ota uunista ja anna vetäytyä 10 minuutin ajan ennen ruokailua.

lasagne-7699.jpgMausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal

Mausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal

Kurpitsapihvit ja pikkelöityä punasipulia

Kurpitsapihvit ja pikkelöityä punasipulia