kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Kurpitsa-homejuustopiirakka

Kurpitsa-homejuustopiirakka

Meillä syödään kurpitsaa. Viime viikonloppuna kasvishampurilaisia kurpitsapihveillä, joista muuten jatkojalostui herkullinen kurpitsapiirakka seuraavana päivänä. Murustellut kasvispihvit toimivat yllättävän hyvin kasvispiiraan täytteenä. Hävikistä herkuksi ruokaa siis parhaimmillaan.

Ja jälleen tänä viikonloppuna istuttiin kurpitsapiiraan äärelle. Halusin yhdistää paahdettuun, makeaan kurpitsaan jotain todella suolaista ja umamista, joten mieli loihti esiin makupariksi sinihomejuuston. Hetken googlailin reseptejä, lähinnä englanniksi, koska suomenkielisellä haulla ei kurpitsasinihomejuusto piirasta kohdalle sattunut. Australialaisilla on näköjään kulkenut ajatukset samoja ratoja tämän kotikokin kanssa ja sieltä kurpista-homejuustopiiraita löytyi. Useissa resepteissä oli pähkinää, joka varmasti antaa kivan purutuntuman samettisen kurpitsatäytteen sekaan.

Kurpitsa-homejuustopiirakka:

1 myskikurpitsa tai 1/3 talvikurpitsaa, noin 700 g
Öljyä ja voita
Juustokuminaa, suolaa ja mustapippuria
1 sipuli hienonettuna
1 iso kynsi valkosipulia hienonnettuna
Tuoretta salviaa ja oreganoa
1 muna
50 g raastettua parmesania
150 g sinihomejuustoa murusteltuna

Kurpitsapiiras-8005.jpg

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi. Voitele lorauksella öljyä ja muutamilla voi nokareilla. Ripottele pintaan suolaa, mustapippuria ja juustokuminaa. Paahda tunti 200 asteisessa uunissa. Jäähdytä hetki ja irrottele kurpitsalohkoista kuoret. Laita kurpitsapalat kulhoon ja muussaa haarukalla.

Kuullota pilkottua sipulia öljyssä kunnes se on läpikuultavaa, lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista keskilämmöllä vielä muutama minuutti. Lisää paistettu sipuliseos kurpitsasoseeseen. Lisää myös raastettu parmesan ja sinihomejuusto sekä hienonnetut yrtit. Jätä hieman sinihomejuustomuruja pinnalle ripoteltavaksi. Tarkista maku ja sekoita joukkoon lopuksi 1 kananmuna.

Levitä täyte valmiille piirakkapohjalle. Meillä piiraspohjana toimi luottoresepti eli maailman parhaan sienipiiraan voitaikinapohja. Hätätilanteessa kaupan pakastealtaan pohjakin sallitaan. Ripottele pintaan loput homejuustosta. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pohja on kauniin kullanruskea ja pinta saanut hieman väriä.

Lopuksi note to self seuraavaa kurpitsapiirasta varten. Täytteeseen olisi voinut laittaa reilummin juustoa. Suuri juuston ja suolan ystävä kun olen. Täyte maistui kyllä sopivan suolaiselta ennen uuniin menoa, mutta piiras makeutui hieman paiston aikana. Seuraavalla kerralla lisään siis parmesaanin määrää reilusti tai teen piiraan Auralla. Tähän piiraaseen parmesaania tuli vain häivähdys, koska jääkaapissa oli vai pieni juustonkanta jäljellä. Homejuustona toimi saksalaisketjun sinihomejuusto, joka ei maussa yllä Auran tasolle.

Kikherne-pinaatti korma

Kikherne-pinaatti korma

Mausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal

Mausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal