kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto

Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto

Mulligatawny on keitto, joka vetää äkkinäiseltä kielen solmuun nimellään. Keiton nimi juontaa wikipedian mukaan juurensa tamilin sanoihin millagai, joka tarkoitttaa chiliä tai millagu, pippuri yhdistettynä sanaan thanni, joka tarkoittaa vettä. Eli selkosuomella pippurivettä.

Ei nimi kuitenkaan keittoa pahenna. Päinvastoin. Sanahirviön takaa paljastuu ihanasti polttelevan pippurinen, kookoskermainen sekä sitruunasta tasapainoa makuunsa saava maukas kasvispohjainen keitto. Monissa resepteissä Mulligatawny on itseasiassa kanakeitto, johon lisätään paistetut kanapalat kypsennyksen loppuvaiheessa. Olen itse viehättynyt enemmän tämän keiton kasvisversioon. Linssit tuovat keittoon proteiineja ja länsimaisena sekasyöjänä on välillä ihan hyvä antaa elimistön levätä lihansulatuksesta ja ruokailla vähän keveämmin.

Tein keittoa ensi kerran yli vuosikymmen takaperin huomattuani sen joku syksy K-kaupan lehdestä. Viehätyin keiton mausteiseen, mutta silti tasapainoiseen makumaailmaan välittömästi ja jonkun aikaa se olikin vakioruokarepertuaarissa. Unohtunut keitto palasi alitajunnan syövereistä mieleen muutama päivä sitten.  Kenties flunssasta toipuva keho kaipasi tätä mausteista, hellivää kasvisherkkua. Niin tai näin, eilen kokkasin ison kattilallisen. Se oli juuri niin hyvää ja täydellistä kuin muistelin. Ja näin tämä herkku valmistui:

Mullygatawny_intialainen_kasviskeitto-3547.jpg

Mulligatawny: 
1 punainen chili
1 peukalollinen inkivääriä raastettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kanelitanko
2 tl punaista currytahnaa
2 tl garam masalaa
Öljyä 
6 perunaa kuorittuna ja pilkottuna
2 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
3 varsisellerin vartta siivutettuna
1 kasvisliemikuutio ja litra vettä
2 dl punaisia linssejä
1 tölkki kookosmaitoa
1 ruokalusikallinen hunajaa
1/2 sitruunan mehu
1 dl tuoretta korianteria silputtuna

Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili sekä kuori ja raasta inkivääri. Kuullota kattilassa tilkassa öljyä ensin hetki mausteita, lisää sitten sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Pilko tällä välin perunat, porkkanet ja varsiselleri ja heitä sitä mukaa kun saat valmista ne kattilaan kuullottumaan. Lisää lopuksi vesi ja kasvisliemikuutio ja anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää siten huuhdotut punaiset linssit ja jatka keittämistä vielä toiset 10 minuuttia. Sekoita lopuksi keittoon tölkki kookosmaitoa sekä hunaja ja kuumenna. Mausta valmis keitto vielä puolikkaan sitruunan mehulla ja desillä tuoretta korianterisilppua. Tarkista suola. Kruunaa keittolautanen lusikallisella luonnonjugurttia, smetanaa tai ranskankermaa joka taittaa keiton tulisuutta. 

Mullygatawny_intialainen_kasviskeitto-3554.jpg
Vegaaninen linssibolognese

Vegaaninen linssibolognese

Risottoa paahdetusta myskikurpitsasta

Risottoa paahdetusta myskikurpitsasta