kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Vegaaninen linssibolognese

Vegaaninen linssibolognese

Nettihesaria selaillessa sattui silmiin Kiusauksessa blogin niin houkuttavan näköinen ja herkulliselta kuullostava resepti, että oli käärittävä hihat ja ryhdyttävä kokkaamaan. Jos jotain ruokaa hehkutetaan Melanzane di Parmigianan veroiseksi kasvisruuaksi, niin sitä on päästävä kokeilemaan. Lisäkimmoketta linssikokkailuille sain, kun kävi ilmi, etteivät linssit tai palkokasvit pitkään kypsennettynä ole miehelle kovin mieleen. Vääränlainen koostumus, mitä sitten tarkoittaneekaan. Mulligatawnyssa linssit saivat jo siunauksen, joten toivoin voivani lisätä miehen positiivisia linssikokemuksia tämän bolognesen avulla. 

Olen vuosia kokannut italialaista linssimuhennosta, joka on valmistusaineiltaan ja tavaltaan hyvin samanlainen tämän bolognesen kanssa. Vihreiden sijaan olen käyttänyt punaisia linssejä, jotka vaativat vain lyhyen kypsennysajan. Minulle ei vaan koskaan syttynyt lamppua pään päälle sen merkiksi, että muhennoksen voisi syödä pastan seurana! Mikä loistava idea. 

Tämän vegaanisen bolognesen maku oli täyteläisen rikas ja tomaattinen. Käyttämäni aurinkokuivatut tomaatit olivat aika kookkaita, joten tiputin määrää reseptissä kuuteen. Tomaatit eivät myöskään olleet niitä tavanomaisia öljyyn säilöttyjä, joten lisäsin reilun lorauksen oliiviöljyä. Maistaessani valmista keitosta kaipasin happamanmakeaan tomaattikastikkeeseen kerman tuomaa tasapainoa, joten lisäsin sitä lorauksen. Ja päälle raastoin parmesaania. Että ihan vegaanilinjalla ei pysytty. Lähellä kuitenkin. Asiaan paremmin vihkiytyneet jättäkööt maitotuotteet pois. 

vegebolognese-pasta vegaaninen 3600.jpg

Vegaaninen linssibolognese: 

1 tölkki vihreitä linssejä 
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä 
1 iso porkkana raastettuna
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
6 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
reilu loraus oliiviöljyä 
2 rkl balsamico rossoa
4 rkl tomaattipyrettä
1 tölkki tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
Suolaa, mustapipuria, kuivattua basilikaa ja oreganoa oman maun mukaan
Loraus kermaa ja raastettua parmesaania

Huuhtele linssi ja jätä valumaan. Kuullota sipulia, varsiselleriä ja porkkanaa muutama minuutti, lisää valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit, jatka kuullottamista muuta minuutti. Lisää balsamico ja tomaattipyree. Kääntele ja lisää lopuksi tomaattimurska, huuhtele purkki vedellä ja mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja yrteillä omien mieltymysten mukaan. Jätä porisemaan matalalle lämmölle kannen alle 45 minuuttia. 

Vihreät tölkkilinssit olivat positiivinen uusi tuttavuus. Pitivät hyvin rakenteensa pitkänkin keittoajan kanssa. Mieskin piti kovasti. Aurinkokuivattu tomaatti puski maussa hieman liikaa läpi, mutta siihen osasyynä lienee ollut käytössä olleet tomaatit. Olisi pitänyt jättää määrä kolmeen, neljään. 

vegebolognese-3568.jpg
Ribsit naisen tapaan

Ribsit naisen tapaan

Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto

Mulligatawny – Intialainen kasviskeitto