kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Makean mausteinen tomaatti-chutney

Makean mausteinen tomaatti-chutney

Jos jaat rakkauteni tomaattisiin ruokiin niin tässä on maustekastike, joka vie kielen mennessään. Jopa rusinat, joista en yleensä ruuissa kokonaisina välitä saivat siunauksen tässä ihastuttavan makuisessa intialaisessa chutneyssa. Ja se on paljon se. Sen verran kuitenkin joudun tulevaisuudessa reseptiä muokkaamaan, että hienonnan rusinat silpuksi sen sijaan, että jätän ne kokonaisiksi.

Bilahir Oambal on tämän chutneyn intialainen nimi ja resepti juontaa juurensa Koilis-Intiaaan. Chutney on helppo ja nopeatekoinen, eikä vaadi kokilta liikoja. Maustekaupassa kannattaa ehkä piipahtaa mikäli intialaiset mausteet eivät jo kuulu vakiovarustukseen. Tämän chutneyn mausteisen makumaailman muodostavat ihana mustakumina, nigella eli ryytineidon siemen, mustat sinapinsiemenet sekä jauhettu juustokumina. Ryytineito on kertoman mukaan mausteyrtti, joka parantaa kaiken muun paitsi kuoleman. Lusikoi siis terveyttä lautasellesi tomaattisen mausteisessa muodossa. Nautimme chutneytä intialaisen ruuan seurana, mutta sitä voi loistavasti käyttää ketsupin sijaan tuomaan pientä twistiä esimerkiksi hodareihin tai pyttipannuun tai tuhtien liha- tai kasvisruokien lisäkkeenä. Ja näin helposti chutney valmistui:

Tomaatti-chutney:
2 rkl öljyä
1/2 tl mustia sinapinsiemeniä
1/2 tl mustakuminan siemeniä
500 g tomaatteja kaltattuna ja pilkottuna
1 1/4 tl suolaa
2 rkl tummaa sokeria, esim. muscovadoa
2 tl jauhettua juustokuminaa
50 g siemenettömiä rusinoita

Kalttaa ensin tomaatit kiehuvassa vedessä ja pilko ne sitten valmiiksi kulhoon odottamaan. Lämmitä öljy laakeassa kasarissa kuumaksi, lisää sinapinsiemenet ja kun ne alkavat poksahdella muutaman sekunnin kuluttua, lisää mustakumina, pyöräytä lastalla ja lisää tomaatit. Sekoita ja laske lämpöä hieman ja anna kiehua 5 minuuttia. Jos tomaatit ovat kovin vetisiä niinkuin omani olivat, voi kiehutuksen tehdä ilman kantta, muutoin kannen alla. 5 minuutin kuluttua lisää suola, sokeri ja juustokumina ja jatka keittämistä toiset 5 minuttia. Lisää lopuksi rusinat ja keitä noin 10 minuuttia ilman kantta, välillä sekoitellen kunnes chutney paksunee ja ylimääräinen neste on haihtunut. Jäähdytä ja tarjoile lisäkkeenä.

Tomaatichutney-3698.jpg

 

 

 

Madrasin lihacurry

Madrasin lihacurry

Suklaa-herukka fondant

Suklaa-herukka fondant