kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Madrasin lihacurry

Madrasin lihacurry

Päätimme taas viikonlopun puhteiksi ottaa selätettäväksi uusia intialaisia reseptejä kokkausraamatustani. Johan oli piperrystä ja puuhastelua. Koko keittiöhenkilökunta kävi jossain vaiheessa vähintään yhtä kuumana kun naan-leiville lämmitetty uuni. Muutaman tunnin puuhastelun jälkeen saimme vihdoin istua pöytään ja ruuat olivat jälleen kerran kaiken vaivan arvoisia.

Ensimmäiseksi kokattavaksi valikoitui Madrasin liha curry Etelä-Intiasta. Yleensä ruoka valmistetaan lampaan lihasta, mutta kaupan lihavalikoimasta johtuen päädyimme käyttämään porsaan kassleria. Curry on ihanan mausteista ja moniulotteista, muttei kuitenkaan yltiötulista. Kasvisruokana teimme mustasilmäpapuja kookoskastikkeessa. Reseptiä tutkiessa kävi ilmi että ruokaa kutsutaan nimellä Feijoada. Nimi vei ajatukseni heti Portugaliin ja ei auttanut kuin googlaamalla selvittää mistä moinen mielleyhtymä syntyi. Feijoada eli pavuista, usein pavuista ja lihasta valmistettua ruoka on todellakin Portugalista lähtöisin. Ruoka on todella kansainvälistä sillä sitä tarjotaan Portugalissa, Macaossa, Angolassa, Cape Verdellä, Mosambiquissa, Intiassa, Brasiliassa, ja Goalla. Nimi juontaa juurensa portugalin sanaan papu, feijao. Papu toimiikin näiden eri maiden variaatioiden yhteisenä nimittäjänä, muutoin reseptit poikkeavat toisistaan, etenkin maustamisen suhteen. Intialainen feijoada on intialaiseen tapaan lempeän mausteista ja saa hienostuneen makunsa inkiväärin, valkosipulin ja kookoksen lempästä liitosta. 

Madrasin lihacurry:

Marinaadi lihalle (4-5 h)
650 g lampaan, naudan tai sian lihaa noin 2,5 cm kuutiona
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl kurkumajauhetta
2 tl valkosipulia murskattuna
2 tl inkivääriä hienoksi raastettuna
2 tl chilijauhetta
1 tl suolaa

Kuutioi liha ja laita kulhoon. Lisää marinaadin ainekset kulhoon, sekoita ja jätä maustumaan noin 4-5 tuntia. Muista ottaa kulho hyvissä ajoin, esim noin 1 h ennen ruuan valmistusta lämpiämään että lihat ovat huoneenlämpöisiä aloittaessasi kokkaamisen.

1 tl mustapippureita
1 tl korianterin siemeniä
1 tl kuminan siemeniä
1/2 tl mustia sinapinsiemeniä
1/4 tl sarviapilansiemeniä
20 currynlehteä (meiltä nämä uupuivat kokonaan koska kaupasta ei löytynyt)
25 g kookoshiutaleita
4 rkl öljyä
2,5 cm pala kanelitankoa puolitettuna
2 kardemumman palkoa
4 kokonaista neilikkaa
1 iso sipuli hienonnettuna

Laita marinoitu liha kasariin, lisää 1,5 dl vettä. Kun liha alkaa kiehua, peitä kannella ja keitä kunnes vesi haihtuu. Lihan kypsennysaika tuli hieman yllätyksenä. Resepti siis kehotti keittämään lihan kannen alla, mutta eihän se vesi sieltä kannen alta hevillä haihdu. Puolen tunnin keittelyn jälkeen neste tuntui vaan lisääntyneen joten kansi lensi keittiön nurkkaan ja keittämiseen tuli vauhtia. Lihan kypsennys taisi silti vielä vietä toisen mokoman puoli tuntia ennen kui oli valmis. Sekoittele lihaa keittämisen aikana ettei se tartu pannun pohjaan.

Samaan aikaa kuumenna pieni pannu keskilämmöllä, lisää pippurit, korianteri, kumina, sinapinsiemenet ja sarviapila sekä currynlehdet, jos niitä on. Paahda mausteita pannulla kunnes mausteet alkavat tuoksua ja lisää sitten kookos. Sekoittele kunnes kookos on kevyesti paahtunut. Jäähdytä ja jauha morttelissa.

Kuumenna 4 rlk öljyä pannussa ja lisää sinne kaneli, kardemumma ja neilikat ja paahda 30 sekunnin ajan. Lisää sipuli ja ruskista kunnes sipulin ovat ruskeita, noin 5-7 minuuttia. Lisää sipuleihin morttelissa jauhetut mausteet, sekoita ja lisää lopuksi kypsennetty liha. Lisää pannuun 1,5 dl vettä, peitä kannella ja hauduta matalalla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Valmiin kastikkeen tulisi olla paksua. Tarjoa riisin ja naanleivän kanssa.
 

intialainen-mustapapucurry-3700.jpg

Mustasilmäpavut kookos-sitruskastikkeessa:

2 tlk mustasilmäpapuja
1 tlk kookosmaitoa
1 tl suolaa
1 tl tamarindia tai 1 1/2 rkl sitruunamehua
1 tl besania eli kikhernejauhoja
4 rkl kevyttä öljyä, esim. auringonkukka tai oliivi
1 iso sipuli hienonnettuna
2 tl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua valkosipulia
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kurkumaa
1- 1 1/2 tl chilijauhetta

Huuhdo ja valuta pavut ja yhdistä ne samaan kattilaan kookosmaidon ja suolan kanssa. Lisää tamarindi kastike jos käytät sitä. Mikäli käytät sitruunamehua älä lisää sitä vielä tässä vaiheessa ettei kookosmaito juoksetu. Sekoita kikhernejauhot muutamaan ruokalusikalliseen vettä ja lisää se papu-kookosseokseen. Keitä miedolla lämmöllä 5-6 minuuttia. Samaan aikaa kuumenna toisessa pannussa öljy ja kuullota siinä sipulia kunnes se alkaa ruskistua. Lisää inkivääri ja valkosipuli ja jatka kuullotusta vielä hetki. Lisää sitten mausteet ja kuullota edelleen muutama minuutti. Lisää sipuli-mausteseos papuihin ja sekoita hyvin. Lisää tässä vaiheessa sitruunamehu jos käytät sitä. Sekoita ja nauti riisin tai naanleivän kanssa.
 

 

Intialainen_curry-3702.jpg

 

 

Suklaa Överit

Suklaa Överit

Makean mausteinen tomaatti-chutney

Makean mausteinen tomaatti-chutney