kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Suklaa Överit

Suklaa Överit

Nyt varoituksen sananen kaikille suklaahimoissa kieriskeleville kotikokeille, jotka kuumeinen kiilto silmissään ovat lukeneet K-Kaupan mainoslehtisen pääsiäissuklaaherkkuja. Kun kyseisen läpyskän käteeni sain oli sanomattakin selvää, että suklaa-suola-karamellipiirakkaa oli pikimmiten päästävä testaamaan.

Pari viikkoa takaperin käärittiin hihat suurin odotuksin ja ryhdyttiin toimeen. Suklaata, kinuskia, suolaa. Pakko olla järkyttävän hyvää. Ehkä odotukset olivat liian korkealla sillä lopputulos oli, noh leukaperiäkiristelevän makea. Liian makea. Pienen palan jälkeen tuntui siltä, että hampaat tipahtavat suusta. Työnsimme hätäpäissään kakun pakastimeen logiikalla jospa ylimakeus taittuu kun kakku vähän jäätyy. Ei se taittunut. Meidän kotiraati olikin sitä mieltä, että kondensoidusta maidosta keitetty kinuski dominoi tätä kakkua ja suklaa jäi liian taka-alalle. Vaikka sitäkin tähän kakkuun upposi pari levyllistä. Pohja ja päällimmäinen suklaakuorrute olivat suussasulavan ihania, niitä varmasti tulee tehtyä toistekin. Ehkä kakku olisi toiminut vielä yhdellä purkillisella kondensoitua maitoa mutta kaksi oli liikaa. 

Urhoollisesti kuitenkin napostelimme kakun viimeistä murua myöten, mutta päätimme että kondensoidusta maidosta tehty kinuski on nyt nähty. Jos olisin ymmärtänyt aiemmin konsultoida enemmän leiponutta ystävääni olisin osannut viskoa kakkuun suolapähkinöitä suurta kinuskisuutta taittamaan. Summa summarum. Yltiömakea kakku, joka sopii paremmin kinuskin kuin suklaan ystävälle. Ja näin se valmistui:

Suklaa-suola-karamellipiirakka:

Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 prk kondesoitua maitoa kinuskiksi keitettynä

Kuorrute:
2 dl kuohukermaa
200 g tummaa leivontasuklaata
sormisuolaa
 

Keitä ensin kondensoitu maito kinuskiksi. Helpoiten se onnistuu kun upotat purkit veteen ja keität purkkeja 2 tuntia. Ota keittämisen alkumetreillä purkeista irtoavat etiketit pois kattilasta. Meiltä tämä jäi tekemättä ja voin paljastaa että 2 tuntia keittynyt liimainen paperi haisee aika pahalle. Jäähdytä valmista kinuskia hetki, yhdistä purkkien sisällöt ja vatkaa tasaiseksi.

Tee pohja. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää paloiteltu voi ja nypi sekaisin. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä 30 minuuttia jääkaapissa. Painele taikina piirasvuokaan (28 cm). Laita päälle leivinpaperi ja sen päälle raakaa riisiä. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota riisit ja leivinpaperi pois ja paista vielä 5 minuuttia. Jäähdytä.

Kaada vatkattu kinuskitäyte pohjan päälle ja anna jähmettyä 30 minuuttia jääkaapissa. Tee kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada se suklaarouheen päälle. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa suklaakerma kuohkeaksi ja lisää kakun päälle. Anna kakun vielä jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia. Koristele sormisuolalla. Sano hiljainen rukous ja nauti. Saattaa aiheuttaa sydänpysähdyksen tai ennenaikaista hampaiden tipahtelua.

 

Perunasalaatti goes India

Perunasalaatti goes India

Madrasin lihacurry

Madrasin lihacurry