kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Maa-artisokka risotto ja paistettuja tatteja

Maa-artisokka risotto ja paistettuja tatteja

Kasvukausi ja kesäruokailukausi on korkattu! En tiedä tällä hetkellä mitään ihanampaa kuin lisääntyvä valon ja lämmön määrä, joka mahdollistaa pikkuhiljaa ulkoilmaelämään siirtymisen. Tänään sää tosin on kolea ja harmaa, joten ulkona puuhastelu vaatii villahousuja ja teräksistä tahtoa.

Viime viikonloppuna pääsimme aurinkoisessa säässä heilumaan lapion kanssa keittiöpuutarhaan ja sieltä löytyi myös syötävää. Kaivelimme ylös muutaman sangollisen maahan talvehtimaan jääneitä maa-artisokkia. Mukulat tuli viime keväänä jätettyä puolihuolimattomasti ei-niin otolliseen paikkaan ja huomasimme kesän kuluessa, että ne varjostivat keittiöpuutarhaa liikaa. Tänä kesänä herkut saavat uuden multapedin alleen, sekä toivottavasti hieman soveltuvamman paikan keittiötarhan toiselta kulmalta, jossa saavat vapaasti kurotella kohti taivaita. 

Maa-artisokista syntyi kesäkeittiössä herkullinen risotto. Myös risoton maustamiseen käytetty timjami vihersi puutarhan toisella kulmalla. Ihanaa päästä syömään taas suoraan omasta maasta. 

Parsa_risotto-4167.jpg

Maa-artisokkarisotto: 

500g maa-artisokkia pestyinä, kuorittuina ja lohkottuina
1 salottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl voita
1 dl kermaa
3 dl vettä 
loraus valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

1 punasipuli hienonnettuna
1 kevät sipuli hienonnettuna
1 dl valkoviiniä
2 1/2 dl risottoriisiä
artisokkapyreetä 
75 g voita
75 g raastettua parmesaania
1/2 l kasvislientä 
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria

Arvasin jo aamulla, että päivä tulee kulumaan hujauksessa pihalla touhuten ja jossain vaiheessa iskisi silmiä sumentava nälkä. Itseni tuntien, silloin on parempi olla ruuan puolivalmiina hyvän tuulen säilymiseksi. Keitin siksi aamulla herättyäni maa-artisokista samettisen pyreen, jota käytin risottoon. Kesäkeittiössä ei myöskään ole sähköä, joten pyreen soseuttaminen olisi vaatinut juoksemista sähkön lähteelle kesken ulkokokkailun. Sehän ei sovi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 

Näin teet pyreen. Laita kattilaan voita, kuoritut, lohkotut artisokat, sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki. Lisää loraus valkoviinietikkaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää nesteet ja jätä kannen alle kypsymään keskilämmöllä kunnes artisokat ovat pehmeitä. Soseuta.

Risotto syntyy näin. Kuullota punasipulia pienessä määrässä voita. Laita toiseen kattilaan puoli litraa vettä ja puolikas kasvisliemikuutio ja jätä porisemaan pienellä lämmöllä. Lisää punasipulien joukkoon riisi ja kuullota. Lisää viini ja anna haihtua. Ala lisäillä kasvislientä kauha kerrallaan. Riisin kiehuttua noin 5 minuuttia lisää artisokkapyree. Jatka kasvisliemen lisäilyä ja risoton hämmentämistä kunnes riisi on sopivan kypsää, tämä vie noin 15 minuuttia kaikkineen. Lisää lopuksi hienonnettu kevätsipuli ja timjami. Sekoita. Ota risotto lämmöltä ja lisää voi sekä raastettu parmesan voimakkaasti sekoittaen. 

Risoton päälle paistoin kuivatuista herkkutateista rapeita suolaisia sattumia. Liotin kuivattuja sieniä pienessä määrää vettä. Puristin veden pois ja paistoin rapeaksi voissa, maustoin suolalla ja pippurilla. 

 

Parsa_risotto-4184.jpg
Grillattua kanaa & kukkakaalisalaatti

Grillattua kanaa & kukkakaalisalaatti

Perunasalaatti goes India

Perunasalaatti goes India