kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Kuusenkerkkäpesto

Kuusenkerkkäpesto

Kuusenkerkkäsesonki on parhaimmillaan. Muistan useina vuosina juhannuksen aikaan äitini keitelleen kuusenkerkkäsiirappia, mutta tänä vuonna aikainen, lämmin kevät on saanut kuusetkin kiihkeään kasvuun. Ainakin Etelä-Suomessa lienee siis turhaa enää juhannuksena haaveilla tästä herkusta. Ellei sitten pidä vanhempien kerkkien pihkaisesta mausta. Aukeilla paikoilla, kuten peltojen laidoilla ja teiden varsilla kerkät ovat jo venähtäneet pitkiksi ja menettäneet hennon sitruksisen arominsa. Mutta kävelepä syvälle metsään. Sieltä löydät vielä raikkaan vaaleanvihreitä ja pehmeitä kuusenkerkkiä, joista voit tehdä esimerkiksi tätä herkullista kuusenkerkkäpestoa. Älä kuitenkaan kävele naapurin metsään ihan suinpäin. Kerkkien poimintaan tarvitset maanomistajan luvan. Muista myös kunnioittaa puuta ja sen vuosikasvua ja poimi kerkkäsi harkiten useammista puista. 

kuusenkerkkäpesto-5052.jpg

Kuusenkerkkäpesto:

2 dl nuoria kuusenkerkkiä
Kourallinen saksanpähkinöitä
Kourallinen raastettua parmesaania
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1/2 limen mehu
1 dl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria sekä hieman hunajaa tai sokeria

Laita kaikki aineet korkeareunaiseen astiaan ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maku ja koostumus mieleiseksi. Oliiviöljyn määrä on arvio. Mitä isompi koura, sitä enemmän tätä herkullista pestoa valmistuu. 

Kerkkäpesto sopiii ihanasti pastan seuraan tai savustetun kalan ja uusien perunoiden kanssa. 

Kuusenkerkkäpesto-5059.jpg
Fetasalaatti rypäleillä

Fetasalaatti rypäleillä

Sireenijäätelö

Sireenijäätelö