kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Grillattua kanaa & kukkakaalisalaatti

Grillattua kanaa & kukkakaalisalaatti

Yllättäen kuun alussa alkanut lämpöaalto on saanut nämä bloggaajat siirtymään pääosin ulkokeittiöön ja muuhunkin ulkopuuhasteluun. Puutarhanhoito ja ulkoilmasta nauttiminen on saanut viedä leijonan osan vapaa-ajasta, ja koneella istumiselle on suotu minimaalisesti aikaa. Hence kerran kuussa päivittyvä blogi. Mikäli se nyt jotakuta kiinnostaa. Ruokaa on syöty hyvällä ruokahalulla, mutta bloggaus ja siihen liittyvä hääräys on ollut taka-alalla. 

grillattu kanat-4646.jpg

Jonain taannoisena helteisenä viikonloppuna ulkokeittiössä valmistui yrttimarinoitua kanaa ja kukkakaalisalaattia, joka oli viime kesän löytö Hesarin Ruokatorstai liitteestä. Yrttinen ja sitruksinen kana on kulkenut mukana vuosia. Mistä se on saanut innoituksensa en enää muista. Valkosipulin, yrttien ja sitruksen maut toimivat loistavasti yhteen ja sopivat etenkin kesäiseen ruokamakumaailmaan. Yrttejä tulee vaihdeltua sen mukaan, mitä kaapista löytyy tai mitä puutarhassa sillä hetkellä kasvaa. Tällä kertaa marinadiin meni basilikaa, timjamia, ruohosipulia ja saksankirveliä. Usein olen käyttänyt myös minttua ja korianteria. Rohkeasti vaan siis eri rehuja sekaisin, ei ne kovin pahasti keskenään riitele. 

Yrttikanaa kolmelle: 

Öljyä
1/2 lime tai sitruuna
Tuoreita yrttejä maun mukaan
Suolaa ja mustapippuria
Valkosipulia
400 g kanan paistileikkeitä 

Hienonna kulhoon valkosipuli ja yrtit, lisää öljy, lime, suola ja mustapippuri. Lisää lopuksi kanapalat, sekoita ja anna marinoitua palojen paksuudesta riippuen tunnista eteenpäin. Toki pidempikään marinointi ei kanalle hallaa tee. Nokkela emäntä tai isäntä laittaa siis lihansa marinoitumaan jo ruokailua edeltävänä päivänä. Marinadi toimii myös muille lihalaaduille. Ehkä yrttejä tulee vaihdeltua vähän sen mukaan mitä lihaa käytän. Porsaan seuraksi haluan usein rosmariinia, lampaalle minttua ja lehmät on niin suloisia, että niitä ei hennoisi syödä lainkaan. Kun valittu lihalaatu on siis marinoitunut paista se haluamallasi välineellä haluttuun kypsyyteen. Kanan paistileikkeet paistuivat noin 5 min per puoli lempeällä hiilloksella. 

kukkakaalisalaatti-4669.jpg

Kukkakaalisalaatin resepti on varmasti jo hieman muokkautunut alkuperäisestä, koska kulkee tällä hetkellä korvien välissä. Salaatti on ihana yhdistelmä raikasta mittua, suolaista fetajuustoa, hapanta jugurttia ja rapean rouskuvaa kukkakaalia. Täydellistä kesäruokaa, jota saa syödä hyvällä ruokahalulla tuntematta oloaan liian turpeaksi vaikka kuinka mussuttaisi. 

Kukkakaalisalaatti kolmelle:

1/2 kukkakaali pieniksi suupaloiksi murusteltuna
1/2 kurkku viipaloituna
Kourallinen minttua ja toinen ruohosipulia
1/2 purkki öljyyn säilöttyä fetaa ja öljyä 
1/2 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jugurttia
Hunajaa, suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja nauti. Määrät ovat suuntaa antavia, hatusta vedettyjä sinnepäin mittoja. Meidän kesäkeittiössä aineksia roiskitaan fiilispohjalta kulhoon ja toisinaan kulhon viereenkin. Joka originaalia ja pedantimpaan kokkausta kaipaa, voi tarkistaa alkuperäisen reseptin Hesarista.

kanat-4686.jpg
Sireenijäätelö

Sireenijäätelö

Maa-artisokka risotto ja paistettuja tatteja

Maa-artisokka risotto ja paistettuja tatteja