kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Mausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal

Mausteiset perunakakut ja linssi-munakoiso dal

Keväällä puolihuolimattomasti itämään unohtuneet ja sittemmin multiin päässeet Lapin puikulaperunat antoivat kasvimaalta runsaan ja herkullisen sadon. Hieman perunoiden kohtaloa jännitin. Muistelin jostain lukeneeni etteivät olisi niin satoisia ja herkullisia Etelä-Suomessa. Mikä riemu se olikaan, kun heti ensimmäisestä varresta mullan alta paljastui kattilallinen kullanvaaleita ja virheettömiä perunoita, jotka osoittautuivat niin maultaan kuin näöltään yhtä herkullisiksi. Noh, ei siellä mullan alla tosin sitä kattilaa ollut. Paljon ihania perunoita kuitenkin.

intialainen kasvislounas-7379.jpg

Luin myös taannoin lehdestä, että viime kesän perunasadosta tuli aurinkoisen ja kuivan sään seurauksena poikkeuksellisen jauhoinen ja tärkkelyspitoinen. Tuntuu pitävän paikkansa myös omien pottujen kohdalla. Tällaiset jauhoiset perunat soveltuvat mainiosti esimerkiksi näihin intialaisiin perunakakkuihin. Kakkuset valmistuivat yli kuukausi sitten kesäkeittiössä, kun aurinko vielä jaksoi lämmittää, luonto vihertää ja ulkoruokailu onnistui ilman villahousuja ja hanskoja. Väitän, että kakkuset ovat omiaan myös marraskuun harmaaseen säähän. Lisää reilulla kädellä mausteita, jos mausteisuutta kaipaat. Nämä kakkuset ovat lempeän mausteisia ja luontainen perunan maku pääsen hyvin esille. Kakkujen seurana syödyssä linssi-munakoiso dalissa oli reilummin mausteisuutta. Ruuat olisivatkin turhaan vaan riidelleen lautasella, jos kaikki olisi ollut ääriinsä maustettua.

intialainen kasvislounas-7373.jpg

Näiden mausteisten perunakakkujen, Alur Bora, resepti on The Complete Regional Indian Cookbookin kätköistä. Kirja kertoo ruuan olevan Bengalista ja brittiläistä siirtomaavalta perua. Uppopaistettuja perunakakkuja nautittiin usein teeplantaasien omistajien salongeissa iltapäiväteen kanssa. Kakut maistuvat myös alkuruokana tai lisukkeena intialaiselle aterialle.

Mausteiset perunakakut:

2 rkl öljyä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 vihreää chiliä hienonnettuna
2 tl raastettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua kurkumaa
2 ruokalusikkaa tuoretta korianteria silppuna
1 tl suolaa
450 g keitettyjä perunoita murskattuna
1 rkl maissijauhoa
1 iso kananmuna
Öljyä paistamiseen

Kuumenna öljy pannussa ja lisää siihen fenkolin siemenet. Anna paistua muutaman sekunnin ajan ja lisää sitten sipuli, chilit ja inkivääri. Paista 3-4 minuuttia kunnes sipuli on pehmeää. Sekoita joukkoon kurkuma, korianteri ja suola ja ota pannu pois hellalta.

Muussaa keitetyt perunat kulhossa ja mausta paistetulla sipuliseoksella. Sekoita joukkoon maissijauhot ja kananmuna. Tarkista maku. Mikäli vegaanista ruokaa haluat, korvaa muna vaikka No Egg kananmunankorvikkeella. Muutoin molemmat reseptit ovat puhtaasti kasviperäisiä.

Muotoile kahden ruokalusikan avulla perunasoseesta kroketteja. Kuumenna kasarissa tai uppopaistamiseen soveltuvassa wokissa tarvittava määrä öljyä. Laske varovasti kroketteja öljyyn paistumaan. Paista erissä noin 5-6 minuuttia kunnes kroketit ovat kauniin ruskeita. Nosta krotetit reikäkauhalla ja laita keittiöpyyhkeen päälle odottamaan tarjoilua. Meillä öljy oli talosta niin vähissä, ettei kroketteja uppopaistettu. Kakut maistuvat hyvältä myös voi-öljyseoksessa paistettuna.

intialainen kasvislounas-7400.jpg
Rakuunalla, kardemummalla ja suolalla maustettuja paistettuja kanttarellejä.

Rakuunalla, kardemummalla ja suolalla maustettuja paistettuja kanttarellejä.

intialainen kasvislounas-7410.jpg

Toiseksi ruuaksi perunakakkujen seuraan teimme Etelä-Intialaista ihanan mausteista linssi-munakoiso dalia. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty kyyhkyn hernettä, tor dahlia. Kun ruokakaapista ei moista löytynyt niin korvasin ne punaisilla linsseillä. Toimivat ihan hyvin. Dalin rakenne tosin meni aika muhjuiseksi keittämisen aikana, joten lyhyempi keittoaika tai esimerkiksi vihreät linssit voisivat toimia kyyhkyherneiden korvaajana. Tölkki vihreitä linssejä lyhentää myös ruuan valmistumisaikaa, joten nämä olisivat hyvä vaihtoehto kiireiselle kokille.

intialainen kasvislounas-7412.jpg

Linssi-munakoiso dal:

2 1/2 dl punaisia linssejä
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1 iso tai 2-3 pientä munakoisoa kuutiotuna
1 1/2 tl suolaa
1 rkl korianterin siemeniä
1 tl kuminan siemeniä
1-4 kuivattua punaista chiliä murskattuna
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl mustia sinapin siemeniä
225 g tuoreita tomaatteja pilkottuna
1 limen mehu
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

Huuhdo linssit, laita kasariin noin 5 dl vettä, linssi ja kurkuma. Keitä 5 minuuttia. Lisää munakoiso ja suola ja keitä vielä 8-10 minuuttia. Paahda kuivia mausteita kuumalla valurautapannussa noin 30 sekuntia. Jäähdytä ja murskaa morttelissa. Lisää lopuksi mausteet, tuoreet tomaatit sekä limen mehu daliin ja keitä muutama minuutti. Tarkista suola ja lisää korianteri ja tarjoile.

intialainen kasvislounas-7422.jpg
Kurpitsa-homejuustopiirakka

Kurpitsa-homejuustopiirakka

Lasagne al Forno

Lasagne al Forno