kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Punajuuririsotto herkkutateilla

Punajuuririsotto herkkutateilla

Voi mikä onni kohtasi metsässä kulkijaa. Sinne oli varkain ilmestynyt sieniä. Eikä mitä tahansa sieniä vaan hienojakin hienompia herkkutatteja! Ja niitä oli paljon. Niin paljon, että iski sienihulluus ja viime viikonloppu meni sienipäissään haalittua saalista siivoten ja kuivatellen. Kahden päivän kiihkoilun ja ahertamisen jälkeen into oli jo sen verran laantunut, että metsään osasi lähteä ilman koriakin. Sen verran vahvana metsästäjä-keräilijä veri virtaa, että totuuden nimissä hieman kirpaisi kävellä metsän aarteiden ohi. Lämmin suositus siis metsäretkelle, jos viikonlopun tekemisiä pohdit. 

punajuuririsotto-7208.jpg

Tuoreet herkkutatit tuoksuvat ihanan multaiselta ja täyteläisen myskiseltä. Ihan samalta kuin koiran tassut, joita voisin haistella maailman tappiin. Kouhotin tässä taannoin suuvaahdossa herkkutattilöydöksistä työkaverille, joka kurtisti kasvojaan ja näytti kovin yrmeältä. Hämmästelin. Voiko olla mahdollista ettei joku pidä sienistä? Voi. Ovat kuulemma limaisia lötköjä ja haisevat ihan... vehkeeltä. Totaalirepesin. Huumori kun yleensä pirskahtaa esiin täysin odottamattomista mielleyhtymistä. Miten sama asia voikin kahdessa eri ihmismielessä olla niin eri tavalla. Jäin oudoksumaan asiaa. Kunnes yhtenä aamuna sienten siivousjätteet syöneestä biojäteastiasta oli yön aika levinnyt koko keittiöön ihan jäätävä haju. Haisevat siis todellakin pahalta. Huomasin myös kuluneella viikolla tatteja paistaessa, että jos nesteen haihduttamisen lopettaa hieman liian aikaisin, saa ihanan rapsakaksi paistettujen herkkujen sijaan limaisia lötköjä. Ymmärrän nyt eriävät mielipiteet sienten suhteen paremmin. Ruuanlaitto on taitolaji. 

punajuuririsotto-7220.jpg

Punajuuri-vuohenjuustorisotto:

1 punajuuri raastettuna
1 sipuli hienonnettuna
1/2 chilin palko siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 lehtisellerin varsi lehtineen pilkottuna
oliiviöljyä 
2 1/2 dl riisiä
1 dl valkoviiniä
1/2 l mietoa kasvislientä
1/2 pötkö vuohenjuustoa kuutioituna
2 rosmariinin oksaa
50 g voita
50 g pecorinoa raastettuna

Laita kattilaan noin puoli litraa vettä ja murustele sinne puolikas liemikuutio ja anna kiehua hiljalleen. Kuumenna kasarissa tilkka oliiviöljyä, lisää pilkotut kasvikset pannuun oliiviöljyn kanssa ja kuullota hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää riisi ja kuullota hetki. Lisää viini ja keitä kunnes viini on lähes haihtunut. Ala lisäillä kasvislientä kauha kerrallaan. Noin 10 minuutin kuluttua lisää vuohenjuusto ja rosmariini ja jatka risoton keittämistä koko ajan hämmennellen kunnes riisi on kypsää. Lisää lopuksi voi ja raastettu pecorino. 

punajuuririsotto-7215.jpg

Risoton seuraksi paistoimme valurautapannulla herkkutatteja rapsakan suolaisiksi sattumiksi. Kuvat sienet toki viipaloitiin, eivät menneet ihan noin krouveina suupaloina pannuun. Jotta vältyt ikävän lötköiltä sieniltä, haihduta sienistä tarpeeksi kauan nestettä. Lisää voi ja malta paistaa tatteja kunnes paistopinnat ovat molemmin puolin rapean ruskeat. 

punajuuririsotto-7243.jpg
Canard au Vin

Canard au Vin

Tomaattimascarponepiirakka

Tomaattimascarponepiirakka