kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Lammas flatbread ja feta-minttu salaatti

Lammas flatbread ja feta-minttu salaatti

Flatbread on meidän keittiössä uusi musta. Resepti löytyi Alex Nurmen keittokirjasta, jonka joulupukki toi lahjaksi muutama kuukausi takaperin. Kiitos pukki. Tosin alla oleva resepti ei enää varmasti noudata originaalia. Reseptiä ei joulukuun jälkeen ole tullut katsottua vaan se on painunut jonnekin korvien välin ja selkärangan tuntumaan.

Flatbread on perushelppo, kuivahiivalla kohotettu sekä melko nopea tehdä. Taikina vaatii vain noin puolen tunnin kohotuksen ja on sen jälkeen leivontavalmis. Toisin kuin pizzataikina, jota yleensä tulee kohotettua useampi tunti. Kohotuksen jälkeen taikina vain jaetaan osiin, kaulitaan pyöreiksi tai soikeiksi lätyiksi ja paahdetaan pari minuuttia puoleltaan kuivalla, kuumalla pannulla. E voila. Tortillan, pitan, pizzan ja naan leivän haastaja on valmis.

Täytteitä flatbreadin päälle voi varioida loputtomiin omaa ruokafilosofiaa ja jääkaapin sisältöä silmällä pitäen. Meillä täytteinä on usein toiminut turkkilainen tai kreikkalainen jugurtti, mausteinen, paistettu liha ja paahdettu paprika. Ensimmäinen flatbread kokeilu tuli tehtyä joulun jälkeen kinkun tähteitä hyödyntäen. Seuraavalla kerralla käytimme pitkään käristettyä porsaan kylkisiivua, joka oli todella herkullista, mutta myös sydäntäsykähdyttävän rasvaista. Noin niinkuin huonossa mielessä. Viimeisin kokeilu tehtiin lampaanlihalla, joka osuvasti pariutuu feta-minttu salaatin kanssa Lähi-itä henkiseksi syötäväksi. Tällä kertaa myös kamera ehti kokkailuihin mukaan, joten resepti siirtyy luontevasti tänne sähköiseen reseptiarkistoon.

flatbread-9820.jpg

Flatbread:
2 dl vettä
1/2 pussia kuivahiivaa
1/2 tl suolaa ja ripaus sokeria
2 rkl oliiviöljyä
noin 5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja hieman vehnäjauhoja. Sekoita ja lisää loput vehnäjauhot taikinaan pikku hiljaa haarukalla sekoittaen. Loppuvaiheessa ota kädet käyttöön, lisää öljy ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Valmista tällä välin haluamasi täytteet. Kaada valmis taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina 8-10 osaan. Kauli soikeiksi tai pyöreiksi lätyiksi. Paista kuumalla valurautapannulla noin 2 minuuttia per puoli. Pidä valmiit leivät lämpiminä liinan alla. Kun kaikki leivät ovat valmiita, lapa päälle haluamasi täytteet ja nauti.

Mausteinen lampaanliha:
400 g karitsanjauhelihaa
1 pilkottu punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
3 tl juustokuminaa
1-2 tl kurkumaa
2 tl savupaprikaa
1 tl mustapippuria
1 tl chilijauhetta tai maun mukaan tuoretta chiliä
3-4 rkl tomaattipyrettä
1-2 tl suolaa oman maun mukaan
Hieman vettä ja oliiviöljyä tai voita paistamiseen
1/3 ruukkua korianteria silputtuna

Kuullota karitsan jauhelihaa hetki voissa tai öljyssä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja jatka kuullottamista kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää mausteet, sekoita ja paahda liha-sipuliseosta hetki kunnes mausteet tuoksuvat voimakkaasti. Lisää tomaattipyree ja tilkka vettä ja anna paistua vielä muutaman minuutin ajan. Koristele ja mausta lopuksi vielä tuoreella korianterilla.

Feta-minttu salaatti:

200 g fetajuustoa
1/2 kurkku
1/2 ruukku minttua
Suolaa, mustapippuria ja loraus oliiviöljyä ja hunajaa

Kuutioi feta kulhoon. Kuori puolikas kurkku. Halkaise pituussuunnassa ja poista lusikalla siemenet. Viipaloi ja lisää kulhoon. Silppua puolikas ruukku minttua ja lisää kulhoon. Rouhi mausteeksi hieman suolaa, reilusti tuoretta mustapippuria ja kaada perään loraus oliiviöljyä ja hieman juoksevaa hunajaa. Sekoita ja salaatti on valmis. Feta-minttu salaatti on herkullisen raikasta syötävää, joka sopii myös ihanasti kesäisten liharuokien lisukkeeksi.

Paahdettu paprika:

1 suippopaprika
1 punasipuli
Suolaa ja mustapippuria
Etikkaa ja hunajaa
Oliiviöljyä

Halkaise paprika pituussuunnassa. Poista siemenet ja kanta ja viipaloi reiluksi paloiksi. Kuori punasipuli ja lohko 8 osaan. Paahda paprikaa ja sipulia oliiviiöljyssä keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja lorauksella etikkaa ja hunajaa. Jatka paistamista vielä ainakin toiset 5 minuuttia. Pidempikään paistoaika ei ole pahasta. Pitkään paistuessaan sipulilohkot ehtivät karamellisoitua ihanan makeiksi suupaloiksi. Paahdettu sipuli-paprika paistos sopii paitsi flatbreadien täytteeksi, mutta on myös yksi luottolisuke grillatun lihan tai hyvän pihvin seuraksi.

flatbread-9842.jpg
Uunifetapasta

Uunifetapasta

Riistapullat ja vihannesgratiini

Riistapullat ja vihannesgratiini