kesäruokaa ruokablogi salaatti

Maukasta ruokaa rennolla otteella.
Bon Ap'!

Sanna & Mats

Karjalanpiirakka!

Karjalanpiirakka!

Mikä siinä on, että karjalanpiirakoiden teko mielletään jotenkin kamalan aikaa vieväksi ja vaivalloiseksi? Toki taikinan teko, puuronkeittely, kaulinta ja paisto hieman enemmän vaivannäköä vaativat kuin lähimarketin paistopisteelle kävely ja valmispiirakan noukkiminen paperipussiin. Toki riippuen tietenkin siitä miten lähellä se lähimarketti on. Mutta ei piirakoiden tekoon oikeasti luvattoman paljon aikaa tarvita. Ja takaan, että kotitekoinen, lämmin karjalanpiirakka palkitsee tekijänsä ja maistuu suussasulavalle.

Omassa kokkailussa aikaa vievin osuus on usein se, että tapaan laittaa ruokaa koko armeijalle. Samaa logiikkaa olin toteuttanut piirakoiden teossa. Eli kun kerran tehdään, niin tehdään sitten kerralla ja paljon. Totta kai sadan piirakan kaulinta, rypytys ja paisto vie rutkasti aikaa. Mutta sitten tapasin tolkun ihmisen eli paremman puoliskoni, joka osasi tehdä piirakoita parin päivän herkutteluun. Sen jälkeen tuoreet, kotitekoiset karjalanpiirakat ovatkin usein olleet talvisen tai sateisen viikonlopun lounas.

Jos sinäkin ollut suuruuden hullu suurtalouspiirakanpaistaja kuten allerkirjoittanut, niin kokeilepa olla tolkun ihminen. Tarvitset aikaa noin puolitoista tuntia ja pääset maistelemaan suussasulavia, uunituoreita perinneherkkuja, joiden kuori on rapsakka ja sisus lempeän maukas sekä juuri omaan makuun sopivan suolainen. Piirakat syödään perinteisen munavoin ja Mary Sharpin eli chilikastikkeen maustamina salaatin kera. Alla myös ohje munavoihin tutustumattomille senkin resepti.

Karjalanpiirakat:

3 1/2 dl ruisjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Täyte:

2 dl puuroriisiä
1 dl vettä
1 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voita

Aloita laittamalla puuro kiehumaan, sillä riisipuuron keittelyyn tarvitset noin tunnin aikaa. Kiehauta vesi ja lisää riisi. Anna veden kiehua puoleen ja lisää sitten puolet maidosta ja suola. Keittele puuroa matalalla lämmöllä silloin tällöin hämmennellen ja maitoa lisäillen. Maitopuurot kiehuvat helposti hellalle tai palavat kattilan pohjaan. Mikäli omistat kaksiosaisen höyrykattilan on elämäsi helpompaa, sillä puuro valmistuu kattilassa helposti ja pohjaan palamatta. Kun riisi on kypsää tarkista suuhun sopiva suola ja lisää voi. Sekoita ja nosta hellalta jäähtymään.

Kun puuro on kiehumassa tee taikina. Mittaa kulhoon kylmä vesi, suola ja öljy ja sekoita. Sekoita jauhot ja lisää niitä vähän kerrallaan sekoittaen taikinaan. Taikinaa ei alusteta. Kun jauhot on sekoitettu nesteeseen, taikina jätetään hetkeksi kylmään seisomaan odottamaan puuron valmistumista.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle. Rullaa pötköksi ja jaa noin 25-30 osaan. Kauli taikinapalaset ohuiksi soikion muotoisiksi lätyiksi. Levitä keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa. Rypytä reunat ja nosta uunipellille. Paista 270 asteessa noin 10-15 minuuttia. Monissa ohjeissa paistetut piirakat suditaan voisulalla mutta meillä piirakat menevät usein suoraan parempiin suihin munavoin kera joten ylimääräistä voitelua ne eivät ole kaivanneet.

Munavoi:

3 keitettyä kananmunaa
100 g voita
suolaa

Keitä munat kypsiksi. Kuori niin lämpiminä kuin sormet kestävät. Kuutioi voi. Lisää kulhoon voi ja kuumat, kuoritut munat. Murskaa ja sekoita haarukalla. Suolaa oman maun mukaan ja nauti tuoreiden piirakoiden kera.

luomuruisjaho-karjalanpiirakka-0388.jpg
Uunifetapasta

Uunifetapasta